TV-nézés
#Lélek

10 ok, hogy miért kapcsold ki a TV-t

2014.04.26.
3 perces olvasási idő

Ha kikapcsolod a TV-t, átlagosan 4 órát spórolsz meg magadnak naponta. Gondolj csak bele, hogy ezt a drága időt tölthetnéd mozgással, tanulással, vagy esetleg ismerkedéssel. Nemcsak éveket spórolsz meg magadnak, ha követed tanácsunkat, hanem érdekesebb, energikusabb, mulatságosabb ember is válik belőled.

Próbáld ki, hogy ne nézz TV-t egy hétig! Először furcsa és rossz érzés lesz, de egy idő után élvezni fogod a sok szabadidőt, melyet ezáltal szerzel.

A TV gátlástalanul felfalja az idődet

Egy átlagos magyar felnőtt több mint 4 órát néz TV-t minden nap. Gondolj csak bele, ez a 25%-a annak az időnek, melyet ébren töltünk. Képzeld csak el: 25%-kal több időd lenne naponta – ez évente 3 hónapot jelent! Rengeted szabadidőd lenne mozgásra, főzésre, vagy más kreatív dolgokra.

Gondolj bele, hogy egy 80 éves ember élete során 116 800 órát tölt TV-nézéssel, munkával pedig csak 98 000 órát. Világszerte az emberek összesen 880 millió órát töltenek TV-nézéssel naponta, vagyis évente 321 milliárd órát. Képzeld csak el, mi minden történhetett volna ez idő alatt, ha csak szimplán abbahagynák a TV nézést!

A TV stresszt okoz

Napi átlag 4 óra TV-zés mellett nem csoda, hogy stresszesek és zaklatottak vagyunk. A mindennapi teendőink és a 4 óra TV-zés mellett nem marad időnk kikapcsolódni, mozogni, a családdal lenni, pasizni/csajozni, vagy más normális dolgot csinálni. Hogyha fáradtak, stresszesek és kimerültek vagyunk, nincs energiánk semmihez, csak a TV-nézéshez. Igen, ez egy ördögi kör, szóval próbáld meg letenni a távirányítót egy hétig, és figyeld, hogy mi történik az életeddel!

A TV elhízást okoz

Ha TV-zés közben eszel, halmozod magadra a felesleges kalóriákat, hiszen a kanapén való lustálkodáskor az anyagcseréd lelassul. TV-zés közben 31-74%-kal több kalória rakódik le a szervezetünkben, mint egyébként. Egy átlagos TV előtt töltött étkezés során akár 300 kalóriával többet viszünk be a szervezetünkbe, mint ha az étkezőasztalnál ennénk. A családok 40%-a a vacsorát a TV előtt fogyasztja. Tehát, a TV-zés nagyban hozzájárul az emberek elhízásához.

A TV unalmas emberré tesz

A TV-ben érdekes beszélgetésekkel, helyzetekkel, sporteseményekkel találkozhatunk, és ezek - valljuk be - nagyon izgalmasak is tudnak lenni. Viszont, ha feltesszük egy TV-függő embernek azt a kérdést, hogy milyen érdekes dolog történt vele, nem tud semmit említeni, hiszen ha egész nap a TV előtt ül, tényleg semmi érdekes nem történik vele. Azok az érdekes dolgok, amik a TV-ben történnek, nem a mi kalandjaink, ilyenkor más ember izgalmas élményeit élhetjük át külső szemlélőként. Az élet túl rövid és túl csodálatos ahhoz, hogy a drága időnket egy műanyag ládára pazaroljuk. Találj más alternatívát, hogy jól érezd magad! Csinálj bármit, csak ne egy helyben ülve éld le az egész életed!

A TV tönkreteszi a kapcsolataid

4 óra TV-zés mellett nem marad időnk, hogy a barátainkkal, a szerelmünkkel, a családunkkal legyünk, hacsak nem velük együtt nézzük a TV-t. Együtt ülni a fotelban és nézni a dobozt azonban nem jelent valódi kapcsolatot, hiszen olyan, mintha nem is együtt lennétek, hanem a saját, TV által alkotott valóságotokban. Sokkal jobb dolog például a barátokkal lógni a parkban, mint egy virtuális valóságban élni.

A TV nem relaxáló

A TV a mozgás ellentéte. Ha TV-t nézel általában ülsz, vagy fekszel. Ilyenkor olyan kevés kalóriát égetsz el, amilyen keveset csak lehetséges. A TV-nézés közben elfogyasztott kaját nem égeti el a szervezeted. Ilyenkor az agyad átmeneti nyugalomban van. – Ilyenkor azonban nem pihensz, az elméd nem tud kikapcsolódni, a TV jeleire érzelmekkel reagálsz. Kaptad már azon magad, hogy TV szereplőkön gondolkodsz? Álmodtál már TV-Showkról? Ilyenkor az agyad azon munkálkodik, hogy feldolgozza az összes információt, amit a TV-ből kapsz.

A TV elveszi a lehetőségeid

Ha egész nap a fotelban terpeszkedsz, és bámulod a dobozt, semmi érdekes és izgalmas nem fog történni veled. Az új lehetőségek és érdekes ötletek mindig odakintről, a világból jönnek és nem a katódsugárcsőből. A TV elszigetel a világtól. Soha nem fogod megváltani a világot, mint Schwarzenegger, ha a TV előtt töltöd a fél életed. Kapcsold ki a TV-t és eredj, váltsd meg a világot!

A TV függőséget okoz

A TV függőség jelei:

  • Ha arra használod a TV-t, hogy lenyugodj
  • Nem tudod kontrollálni a TV előtt töltött időt
  • Ha ideges vagy a TV-nézés hiányától
  • Ha állandóan a kedvenc TV műsorodra gondolsz

Ha annak az ötlete, hogy egy hétig ne nézz TV-t borzasztóan hangzik, akkor te biztosan TV függő vagy. Szerencsére, a TV függőség nem testi függőség, hanem cska egy rossz szokás. Meg kell tanulnod kontrollálni ezt a szokást, és úgy irányítanod az életed, hogy bármit el tudj érni, amit szeretnél.

A TV pénzköltésre csábít

Egy 65 éves magyar ember élete során kb. 2 millió reklámot lát. Az ismereteid a termékekről és a márkákról a TV-reklámokból származik, és innen ered a birtoklási vágy is. Ha például látsz egy TV-reklámot egy új cipőről, azt gondolod, hogy a mostani cipőd vacak, vagy a régi iPod-od már nem is jó. Pedig a meglévő cuccaiddal nincs semmi gond, csak a TV-reklámok sugallják ezeket a gondolatokat. Ez a birtoklási vágy csökkenni fog, ha abbahagyod a TV-zést.

A TV-zés pénzbe kerül

Egy alap kábel-TV csomag három-ötezer forintba kerül havonta, de léteznek sokkal drágább csomagok is. Évente ez több mint 50 ezer forint! Gondolj csak bele, mi mindenre költhetnéd ezt az összeget!

(G.V.)