sztár
#Lélek

Hírességek: példaképek és csalódások

2013.08.14.
2 perces olvasási idő

Emlékszem, milyen nagy rajongója voltam egyik-másik filmsztárnak, aztán jött a bulvárhír, hogy mit tett. Drogozott? Karambolozott? Erőszakoskodott? Meghalt drogtúladagolásban? Ki? Az a sztár, akit én kedvelek? Ez elképzelhetetlen…

Sajnos pedig igaz. Azokat a szerepeket ismerjük meg, akik a vásznon megjelennek, azokat a színészeket szeretjük meg, akik kiválóan játszanak. De magát az embert, akinek színész vagy énekes a foglalkozása sohasem ismerjük meg egészen. Jóllehet igen sokat tudhatunk róla, de nem az ismerősünk. Így ki tudja, hogy mi az igazság?

A hírnév csapdája

Híresnek lenni ma egy álom. Nem pedig az elismertté válás a cél. A két szó között óriási, minőségi különbség van. Elismertséggel együtt járhat a híressé válás is, fordítva viszont nem mindig teljesül. Egyes színészek, zenészek sokat panaszkodnak a bulvárhírekről, a pletykákról, a paparazzikról.

Mások viszont, nevezhetjük őket „celebeknek”, bár nem sokat tettek le az asztalra, a bulvársajtó állandó terítékén vannak. Miért? Mert kíváncsi természetűek vagyunk. Ismerni akarjuk a többi ember magánéletét, még akkor is, ha az nem tartozik ránk. Nekik nem sok magánélet jut, akár élvezik, akár nem.

Bilincsben

A híres emberek árnyoldalai

Így fordulhat elő, hogy egyre többet megtudunk embertársaink magánéletéről. Ez egyrészt rossz, hiszen joguk van a nyugodt életre. Ugyanakkor felhívhatják a figyelmünket pozitív és negatív cselekedetre, bűntettekre. Veszélyes lehet, mert a sztárok példát is mutatnak, éppen ezért fontos, hogy ha bűncselekményt követtek el, azt ne söpörjék a szőnyeg alá.

Az emberekért vívott harc

Azonban, ahogy a bulvársajtóban felüti a fejét egy-egy híresség stiklije, félrelépése, megindul a harc az emberekért. Nem csak a bíróságon kell az igazukat bizonyítani, hanem a nagyközönség előtt is szerepelniük kell. Ez a fajta figyelmet ha korábban szerették is, ebben az esetben maga lehet a pokol. Miért?

Mert az emberek félinformációk alapján ítélkeznek. Lehet, hogy a bíróság még nem mondta ki az ítéletet, de Magdi anyus a szomszédból már tudja, hogy ő tette… Megindul a harc az emberek szimpátiájáért, egyre hevesebben kampányolnak egyfajta feloldozásért. És ismételten: fél információk alapján, így könnyen megkaphatják a szimpátiát azok is, akik nem érdemelték ki.

A sztár mellett vagy ellene voksolsz?

Ez természetesen egy beugratós kérdés volt. Ha azon töröd a fejed, hogy eldöntsd, hogy elhidd-e a vádakat, vagy azon, hogy elfogadd-e a védőbeszédét, akkor tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért is kell ezen elgondolkoznod. Az énekes lehet nagy tehetség, a színész még lehet nagyszerű színjátszó, akkor is, ha mint ember elkövetett egy hibát. Azt a kérdést kell magadban tisztáznod, hogy olyan szakemberré, vagy olyan emberré akarsz-e válni, mint ő. Ha megvan a válasz, akkor már azt is tudod, hogy hogyan igazodj el a bulvárvilág és a jogi csaták közepette.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)

Tökéletes testű hírességek
Ki ne vágyna gazdagságra, szépségre és hírnévre? Vagy legalább arra, hogy egy kicsit hasonlítson kedvencére? Lányok százai választják ruhájukat, frizurájukat az aktuális trendnek megfelelően. Tovább a cikkhez >>