vásárlás
#Lélek

Mikor ne vásárolj?

2012.12.27.
2 perces olvasási idő

Számodra milyen hely egy szupermarket? Olyan, ahol a liftből szól a vontatott zene, miközben vonszolod magad lépésről lépésre és megöl az unalom? Vagy egy olyan, ahol megtöltheted a bevásárlókosarad minden jóval, és még talán néhány ingyen termékmintát is sikerül begyűjtened vásárlás közben.

Az unalmas zene ellenére, a szupermarketes bevásárlások igenis lehetnek érdekesek! Mielőtt fognád a kosarad és nekiesnél a soroknak, nézd meg tippjeinket, hogyan tehetnéd egyszerűbbé és könnyebbé bevásárlásaidat.

A legjobb idő a vásárláshoz

Igazából akkor vásárolsz, amikor csak akarod, sok üzlet nonstop is üzemel. Ha előre meghatározod az időt és a helyet egy bevásárláshoz, akkor máris időt és energiát spórolhatsz. Néhány gondolat arról, hogy mikor és hogyan vásárolj:

  • Ne vásárolj, amikor éhes vagy! Ha korgó gyomorral lépsz be egy üzlet ajtaján, akkor hamar elveszítheted a fejed a sok finomság láttán. Mielőtt vásárolni mennél étkezz rendesen, vagy csemegézz néhány finom és egészséges falatot.
  • Válaszd azt a szupermarketet, amelyik számodra legjobb! Ha lehetőséged van eldönteni, hogy hol vásárolj, akkor gondold végig, mi az, amit szeretnél, hogy az adott üzlet kínáljon számodra. Egy saláta bár? Vegetáriánus étterem? Egy lenyűgöző, tengeri finomságokat kínáló üzlet, vagy pékség? Válassz úgy, hogy az számodra kényelmessé és egyszerűvé tegye az étkezést. Ha már egyszer kiválasztottál egy neked tetsző üzletet, akkor valószínűleg ragaszkodni fogsz hozzá. Tudva azt, hogy merre találod a neked tetsző dolgokat, kevesebb időt kell az adott helyen eltöltened.
  • Ne csúcsforgalomba vásárolj! Kerültél már olyan helyzetben, ahol egy lajhár kullogott előtted a kosarát tologatva, mert annyira tömve volt az áruház? Próbáld meg elkerülni azokat a helyeket, amelyek nagy valószínűséggel zsúfoltak lehetnek. Például: munkaidő lejárta után (hétköznaponként du. 5 és 7 óra között) és hétvégénként délelőtt. A legjobb idő a vásárlásra, az a korai reggeleken, hétvégi délutánokon, vagy nézett tv műsorok idején van.

Készíts listát és használd is (lehetőség szerint)!

Mi is az a boltkór?

A vásárlási mánia egyátalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták.
Mikor számít valaki függőnek? >>

Ezerféle élelmiszer közül válogathatsz egy nagyobb üzletben, így könnyű ámultba esve elfelejtkezni néhány fontos dologról. Egy ügyes listával a kezedben, időt spórolhatsz meg bevásárláskor. Szintén fontos, hogy előre tervezd meg, mit szeretnél főzni a következő néhány napban és a hozzávalókat is vedd fel a listádra.
Azzal, hogy listát készítesz:

  • Jobban megtervezheted, hogy mit is fogsz főzni.
  • Elkerülheted, hogy vissza kelljen menned a boltba, mert éppen elfelejtettél valamit.
  • Egészségesebben étkezhetsz és elkerülheted a hírtelen felindulásból összeválogatott dolgokat.
  • Pénzt spórolhatsz azzal, hogy nem veszel meg mindenfélét, ami nincs is a listádon.

De még egy jó lista esetén is döntések elé kerülhetsz. Segít, ha séf módjára gondolkodsz. Egy jó szakács mindig készít listát a szükséges alapanyagokról, de egyben szemrevételezi a kínált árut is, hogy frissek és egészségesek legyenek, de a jó ajánlatok se kerülik el a figyelmét. Például, ha vöröshagyma szerepel a listán, de amit találsz nem épp étvágygerjesztő állapotú, akkor valószínűleg más után nézel.

Jó vásárlást!

(Gy.A., kidshealth.com)