boltkór
#Betegségek

Mi is az a boltkór?

2016.12.22.
2 perces olvasási idő

Nagy sikert aratott az „Egy boltkóros naplója” című film. Azt azonban nem biztos, hogy tudod, hogy a sokszor csak viccesen emlegetett vásárlási mánia komoly betegség, korunk egyik leggyakoribb függősége.

Nap mint nap reklámok tömege zúdul ránk, melyek másról sem szólnak, mint, hogy mit vásárolj meg azért, hogy boldog légy. És természetesen senki nem szeretne lemaradni, Te is szeretnéd mindazt, ami másnak is van már. A fogyasztás tulajdonképpen a jólét egyik fő ismérve lett.

A vásárlási mánia egyáltalán nem újkeletű betegség. Már a 19. század elején is írtak róla, a huszadik század elején pedig mint pszichológiai rendellenességet definiálták. Természetesen valamilyen szinten mindannyian szeretünk vásárolni, ám a „boltkór” kialakulásában a kamaszok igencsak veszélyeztetettek. Ráadásul a betegség gyakran valamilyen más pszichés zavarral társul, mely leggyakrabban valamilyen szorongásos, önértékelési vagy étkezési zavar.

Normális vagy függő?

Vásárlási mániáról akkor beszélünk, mikor valaki vásrlással próbálja meg levezetni a feszültségét, vagy jutalmazni magát, azzal sem törődve, hogy ennek esetleg negatív hatása van a közvetlen környezetében élőkre. Mint bármely más függőség esetében, ez is romboló hatással van az emberi kapcsolatokra, pénzügyi helyzetre. A „boltkóros” azonban ennek ellenére sem tud lemondani szenvedélyéről, sőt, egyre inkább ebben lel vigaszt.shopping

A „boltkór”

A vásárlási mánia, akárcsak a többi függőség egyfajta rituálévá növi ki magát. A beteg rengeteg időt és pénzt áldoz kóros szenvedélyének, ami nem enyhül az egyszerű kirakat nézegetéstől, tényleges megnyugvást csak a pénz elköltése hoz.

A rituálé részeként először csak a vásárlásról szóló gondolatok jelentkeznek, a beteg különböző terveket szövöget a „bevásárlótúráról”, magáról a vásárlás „aktusáról”, mely boldogságérzettel tölti el, s megszabadítja a szorongásaitól. Ezt követi a tényleges tett, azaz maga a vásárlás.

A „boltkóros” a vásárlást használja arra, hogy megszabaduljon a benne felgyűlt feszültségtől, negatív érzésektől, depressziójától, haragtól, önértékelési zavartól, esetleg unalomtól. Sajnos, a vásárlás okozta jóérzés nem tart sokáig, így a beteg röviddel pénztárcája kiürítése után már a következő vásárlást tervezgeti. Általában egyedül vásárolnak, ám van, aki az élvezet fokozása érdekében olyan társsal járja a boltokat, aki szintén örömét leli ebben az elfoglaltságban. Így kevésbé feltűnő saját függőségük, míg a vásárolni nem szeretők mellett csak fokozódnak kellemetlen érzéseik, zavaruk.

Lehet, hogy én is…?

Szakértők szerint a vásárlási mániások háromnegyede tisztában van azzal, hogy függősége rombolja kapcsolatait és anyagi helyzetét. Szerencsére ez a fajta függőség elég jól kezelhető akár csoportterápiával, akár önsegítő kézikönyvek segítségével, vagy súlyosabb esetekben gyógyszerekkel.

Amennyiben úgy érzed, te is függő vagy, elsőként jó ötlet, ha kevesebb pénzt tartasz magadnál, nem használsz hitelkártyát, illetve csakis a függőségedet ismerő barátoddal vagy rokonoddal mégy vásárolni, akik időben le tudnak beszélni a felesleges pénzköltésről. Próbáljatok meg egyéb olyan elfoglaltságokat találni, melyben szintén jól érzed magad, s így a vásárlás helyett más nyújt majd örömet.

Ha úgy érzed, mindez nem segít, keress fel egy szakembert, akivel megtalálhatjátok a számodra legmegfelelőbb kezelési módot!

(KamaszPanasz)