vásárlás
#Zöldövezet

Felelősen még élvezetesebb a vásárlás – 1.rész

2012.10.07.
2 perces olvasási idő

Téged is gyakran küld el édesanyád a boltba? Hogyan vásárolsz ilyenkor? Milyenek a vásárlási szokásaid? A legtöbb ember ész nélkül vásárol a hipermarketekben, s közben nem is gondol arra, hogy mennyit árthat ezzel a környezetének.

Te környezetkímélő módon „shoppingolsz”? Ha nem, akkor most adunk néhány tippet, hogy mire figyelj legközelebb a főbb termékek közötti válogatás során!

Kenyér

Ha lehetőséged van rá, a kenyeret és a pékárut pékségben vedd meg! Egyrészt azért, mert ott mindig friss áruval szolgálnak, másrészt pedig azért, mert így máris tettél egy lépést környezeted megóvásáért.

Gondolj a környezetedre is vásárlás közben!Azt kérdezed, hogyan? Egyszerűen csak azzal, hogy nem a becsomagolt, tartósítószeres, és napok óta a polcon álló kenyeret választottad az egyik hipermarketből. Utóbbiak esetében ugyanis többletenergiába kerül a csomagolóanyag gyártása, a tartósítás, valamint az is, míg a kenyeret elszállítják a pékségből a hipermarketbe.

Abban az esetben, ha szeletelt kenyeret vásárolsz, válassz olyan fajtát, amely csak egyrétegű csomagolóanyagba van téve, ugyanis a kétrétegű csomagolás 20 %-kal több műanyagot tartalmaz.

Hús

Ha lehetőséged van rá, a húst inkább hentesüzletből szerezd be, s ne hipermarketből, és csak annyit vegyél, amennyit el is fogyasztasz! Ezáltal pénzt spórolhatsz meg, nem kell annyi ételt kidobnod, s az energiafelhasználás is kevesebb lesz. Egy átlagos ember évente körülbelül 10 kilogramm húst dob ki.

Tej

Ha több liter tejre van szükséged, akkor válaszd a nagyobb kiszerelésű fajtát! A nagyobb csomagolás előállítása ugyanis kevesebb energiát igényel (méretgazdaságosság elve). Egy átlagos háztartásban élő ember évente körülbelül 285 liter tejet fogyaszt el. Ha ezt a mennyiséget nagyobb kiszerelésű formában vásárolnák meg, azzal annyi energiát spórolhatnának, amennyi a hűtőszekrény 36 órán át tartó működtetéséhez szükséges.

Sajt

Felszeletelt, becsomagolt sajt helyett vegyél inkább egy egész darabot. A szeletelt sajt csomagolásának gyártása ugyanis plusz energiát igényel. És nem is gondolnád, milyen sokat. Megdöbbentő, de a csomagolás készítéséhez felhasznált energia körülbelül 62 millió liter gázolaj mennyiséggel egyenértékű.

Zöldség és Gyümölcs

Konzervgyümölcs és zöldség helyett vegyél inkább friss gyümölcsöt és zöldséget! A konzervek gyártása ugyanis körülbelül tízszer több energiát igényel, mint az egyszerű szüretelés. Emellett sokkal egészségesebb is a friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ugyanis jóval nagyobb a vitamintartalmuk, és nem tartalmaznak tartósítószert.

Kávé

Kávévásárlás során keresd az olyan fajtákat, amelyek az „organikus”, „Fair Trade”, „Bird Friendly”, vagy „Rainforest Alliance” címkék egyikével vannak ellátva. Ezek a jelzések a fenntartható mezőgazdaság elve alapján működő kávéfarmokat reprezentálják, ami azt jelenti, hogy ezek a gazdaságok úgy termelik a kávét, hogy közben nem rombolják az esőerdő ökoszisztémák állapotát.

Ugye nem is olyan nehéz? Kis odafigyeléssel Te is könnyen tehetsz néhány lépést környezeted megóvásáért. Jóllehet, rajtad kívül még több milliárd ember él a Földön, akiknek szintén hasonló módon kellene vásárolniuk, de ne feledd: „Sok kicsi sokra megy”!

(B.M.)