wifi
#Zöldövezet

A klímaváltozás kiütheti a wi-fit?

2011.10.07.
1 perces olvasási idő

Tudom, ez prédikálásnak hangzik, és már belefáradtatok a klímaváltozási felhívásokba, de szerintem ez érdekelni fog titeket: az egyre csak melegedő Földön az emberek által kibocsájtott üvegházhatást okozó gázok befolyásolhatják majd a wi-fi jeleket.

Ha nem szeretsz egy székhez szögelve gubbasztani, akkor már biztosan megtanultad értékelni a wi-fit. Hmm, szabadság... Dolgozhatsz kávézóban, vagy akár a strandon is. Bár a szabadság magával vonzza a felelősséget is, nemde? Úgymint felelősséget vállalni a széndioxid-kibocsájtásért személyenként, országonként és nemzetközi szinten is.

Ha ez az előrejelzés valóra válik, lőttek az utazás alatti, vagy a kávéházi on-line munkának és tanulásnak. Ezt a wi-fi problémát egy angol kutatás jósolta meg.

Ha arra gondolsz, hogy a jegesmedvék vagy a jégsapkák veszélyben vannak a különböző klímaváltozási forgatókönyvek miatt, olvasd el az alábbi cikkrészletet:wifi

„... a magas hőmérséklet ronthatja a vezeték nélküli kommunikáció sebességét, a viharok megbízhatatlanná tehetik a jelet, a száraz nyarak és csapadékos telek pedig rongálhatják a villanypóznákat és a földalatti vezetékeket.

A klímaváltozás az internetet és a telefonhálózatot erősen fenyegeti, ami jó példa arra, amikor a fejlett országokat jobban sújtja egy csapás, mint a fejlődőket, amikben átlagosan nagyobb lenne a károkozása egy áradásnak, szárazságnak vagy az emelkedő tengerszintnek.”

Gondolj csak bele, mennyire kényelmes és mennyire fontos az, hogy legyen mindig térerő a mobilon és legyen wi-fi internetezni. Nem csak azért mert bármikor feltölthetsz képeket a Facebookra, hanem azért is, mert segítséget hívhatsz ezek segítségével, vagy értesülhetsz közelgő természeti csapásokról, például áradásokról.

A tudósok már több extrém vihart is a klímaváltozásnak tudtak be és a 2011-es események például szolgálhatnának, hogy a veszély igenis egyre nő.

Ezeket olvasva talán érdekel egy részlet egy energetikai infrastruktúra fejlesztő cég jelentéséből:

„Muszáj elkezdenünk terveket készíteni és befektetni az energiahálózatokba – úgy mint megfelelően elhelyezni és üzemelni a szélerőműveket, és napelemes erőműveket- amik rugalmasabban képesek kezelni a változó klíma okozta zavarokat.”

Mindent összevetve, egyre jobban érezhetjük saját bőrünkön a klímaváltozás hátrányait. Elgondolkodtató...

(M. Á., discovery.com)

Kapcsolódó cikkek