környezetvédelem
#Zöldövezet

9 apró lépés a környezetvédelemért

2023.11.06.
2 perces olvasási idő

A mai világban sajnos nagy mértékű a környezetszennyezés. Körül vagyunk véve előrecsomagolt élelmiszerek, műanyag zacskók tömkelegével, autókkal, tisztítószerekkel és folytathatnánk a végtelenségig a felsorolást. Mit tehetsz te a környezetért? Íme, 9 dolog, amiről könnyedén, szinte erőfeszítés nélkül lemondhatsz a környezet javára.

1. Műanyag és papír zacskók

A boltban szinte gondolkodás nélkül pakolunk bele, egy nagyobb bevásárlás alkalmával pedig kismillió ilyen szatyorral térünk haza, amit jobb esetben a sarokba, rosszabb esetben pedig a szemetesbe hajítunk. A leghasznosabb, amit ezekkel a zacskókkal tehetsz, az újrahasznosítás (pl. rakd bele a szemetesbe szemeteszsák gyanánt, vagy vidd el magaddal a következő vásárláshoz).környezetvédelem

Az első lépés a "leszokáshoz" egy pamutból/szövetből készült bevásárlószatyor beszerzése. Alig kerül párszáz forintba, de évekig remek szolgálatot tehet. Ne aggódj, nem fogsz úgy kinézni, mint egy piacra igyekvő nénike! Manapság minden színben és mintázatban találhatsz ilyen bevásárló-alkalmatosságokat. Sőt, textilfilc, batikolás, esetleg más kreatív technika segítségével akár saját magad is elkészítheted az általad elképzelt menő változatot! Ajándéknak sem utolsó ötlet.

2. Palackozott víz

Hány meg hány alkalommal dobtad a kukába a kiürült flakont? Itt az idő változtatni ezen! Ha tényleg nem tudsz lemondani a palackozott innivalókról, figyelj arra, hogy mindig gyűjtsd össze őket, és vidd el a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe.

Egy kicsit költségesebb, ám megtérülő megoldás lehet az otthoni víztisztító és egy alumínium vagy üvegpalack beszerzése. Ezáltal otthonról szállíthatsz finom, ásványvíz minőségű vizet a suliba vagy edzésre, megkímélve ezzel a környezeted.

3. Katalógusok

Valószínűleg hozzád is számtalan katalógust, szórólapot, reklámújságot dob be a postás, melyek nagy részét ki sem nyitod, hanem rögtön a kukába dobod. Gondold át, hogy melyek azok a katalógusok, amelyeket szívesen olvasol. A többiről iratkozz le (manapság már egy e-mail is elég), vagy írd ki a postaládádra, hogy nem kérsz belőlük!

4. Mosószerek, öblítők

Vedd rá a szüleidet, hogy cseréljék le a tisztító- és mosószereket azok bio változatára. A különböző drogériákban ma már a saját, környezetbarát márkájuk is kapható, és az áruk is roppant kedvező!

5. Szárítógép

A második legnagyobb áramfogyasztó a lakásban a hűtő után a ruhaszárító. Mi lenne, ha lemondanál róla? Ugye, hogy nem dőlne össze a világ? Ha például heti kétszer mostok, akkor elég, ha egy alkalommal kapcsoljátok be. Így máris rengeteg pénzt és energiát spóroltok meg magatoknak. Ráadásul a szabad levegőn szárított ruha illatánál nincs is jobb, próbáld csak ki!

6. WC-papír

Nyugi, nem teljesen! Váltsatok egy környezetbarát, újrahasznosított fajtára. A helyzet itt is ugyanaz, mint az öblítőknél. Hidd el, megéri! Ha pl. az Amerikai Egyesült Államok lakossága egy fél évig újrahasznosított WC-papírt használna, azzal több mint egy milliárd fát lehetne megmenteni (nem is beszélve a több mint 60 000 liter klórról, amivel a toalettpapírokat fehérítik)!

7. Papír törlőkendők

A következő bevásárlás alkalmával szerezz be egy csomag mikroszálas tisztítókendőt! Ezeket akár fél évig tudod használni. A papír törlőkendők igenis hatalmas mennyiségű szemetet jelentenek, és többe is kerülnek éves szinten, mint a mikroszálas változat.

8. Egy-két fok

Bizonyára a te lakásodban is vannak olyan szobák, amelyeket ritkábban használtok, mint a nappalit, így feleslegesen fűtitek egész nap. Itt az ideje lemondani 1-2 fokról! Ugye, hogy nem tűnik soknak? Csavard le a radiátort, vedd lejjebb a termosztátot! Ha esetleg picit fáznál, vegyél fel egy kényelmes pulcsit és egy hatalmas, bolyhos zoknit vagy egy pihe-puha takarót!

9. Vegytisztítás

Próbálj olyan anyagú ruhákat vásárolni, amelyek nem igényelnek vegyi tisztítást! A tisztítók nagymértékben szennyezik a környezetet a vegyi anyagaikkal és a műanyag tasakokkal. Ha mégis a tisztító mellett voksolsz, kérd meg az illetékes eladót, hogy ne rakjon műanyag csomagolást a ruhádra, illetve válaszd a bio-tisztítás opciót.

A környezetvédelem nem ciki! Legyél büszke arra, hogy próbálsz egyre terheltebb Földünknek segíteni egy kicsit. Zöld napot kívánunk!

(KamaszPanasz - Gy. R., thedailygreen.com)