póló
#Zöldövezet

Öltözz zölden!

2023.02.07.
1 perces olvasási idő

Egy átlagos ember évente 47 új ruhadarabot vesz. Ha figyelsz arra, hogy környezetbarát ruhákat vásárolj, sokat tehetsz a környezetedért és magadért is.

Figyelj a ruhához használt festékre

A ruhák festése közben rengeteg vizet és vegyi anyagot használnak a textiliparban. Próbálj inkább „természetes” színű ruhákat vásárolni. A vízszennyezés mértékét mutatja, hogy például, ha csak az Egyesült Államok lakói nem színezett ruhákat vásárolnának, akkor a megmaradt festékkel 2,5 cm vastagon be lehetne teríteni egész Chicago területét.

Az anyag minősége

Műszálas helyett vegyél természetes anyagból készült ruhákat. Ha egy olyan pólót és farmert veszel, ami 100%-osan organikus anyagból készült, azzal legalább 150 gramm műtrágya, növényvédő szer és gyomirtó talajba kerülését akadályozod meg. Ezzel a módszerrel évente több tonnányi méregtől kímélnénk meg a környezetünket, amivel rengeteg ivóvizet is meg lehetne takarítani.

Ruhát szőrméből? Komolyan?

Védd az állatokat, ne vegyél igazi bundát! Bár a szintetikus anyagokból készült szőrme előállításához is szükség van energiára és nyersanyagra, de legalább egyetlen állatnak sem kellett meghalnia érte.

Használt ruhák

Adj a használt ruháknak is egy esélyt! Egy átlagos ember évente 47 új ruhadarabot vesz. Ha csak egy ruha ezek közül használt, akkor már egy fél kanna gázolajat takarítunk meg. Gondolj bele, mennyi energiát spórolnánk meg, ha minden tizedik ruhánk használt lenne.

Mi a helyzet a cipőkkel?

Ha újrahasznosított anyagokból készült cipőket veszel, akkor máris kisebb lesz az ökológiai lábnyomod - szó szerint is :) -, amit a Földön hagytál. Ha tudatosan az olyan cipőket keresed, amelyek ilyen anyagokból készültek, máris sokat tettél a környezetvédelemért.

(KamaszPanasz - Gy.Z.)