karácsony
#Zöldövezet

Ünneplés környezetbarát módon - De hogyan?

2023.12.12.
2 perces olvasási idő

Mi lenne, ha idén kicsit másképp ünnepelnénk a karácsonyt, mint eddig? Mi lenne, ha idén nem vásárolnánk csomagolópapírokat, és nem díszítenénk fel fényfüzérekkel a házat? Tanácsaink segítenek a terv megvalósításában.

Üdvözlőlapok

A karácsonyi üdvözlőlapok és ajándékkísérő kártyák amellett, hogy nagyon elegánsak, sajons nagyon drágák is és jelentős terhet is rónak a környezetre. Az évente megvásárolt és elküldött karácsonyi üdvözlőlapokból több 10 emeletes házat lehetne megtölteni, ráadásul több ezer fa életébe került az előállításuk.

A házilag készült, újrahasznosított papírra, vagy más meglévő anyagok újrahasznosításával készült üdvözlőlapok ugyan nem Gondolj a környezetre Karácsonykor is!mindig sikerülnek tökéletesre, ám sokkal személyesebbek. Készítésük akár jó családi/baráti móka is lehet a karácsonyi készülődésben. Ha például a már éppen lejáró idei vagy tavalyi naptár színes képeit használod fel, azokat egy keményebb papírra ragasztod, nem lesz szükség borítékra sem, hiszen a hagyományos képeslapok mintájára címezheted vagy írhatod meg.

Ha nincs időd kézzel készített üdvözlőlapra, küldj inkább elektronikusat – ezzel is véded a környezetet. Ma már számtalan ilyen oldalt találsz a neten, de egy kis ügyességgel a saját elektronikus képeslapodat is megszerkesztheted!

Ünnepi fények

Nemrégiben még a minél több izzóval feldíszített házak voltak a divatosak. Manapság azonban az elektromos áram ára és a környezettudatosabb gondolkodás hatására mindez megváltozni látszik. A kevesebb égőből álló, kisebb világítás is lehet ugyanolyan hangulatos és talán még ízlésesebb is, mint a teljes díszkivilágítás. A méhviaszból készült gyertya meghitt fénye és mézes illata pedig kiváló ünnepi alternatíva lehet a fényfüzér helyett.

Ha mégis a fényfüzér mellett döntesz, fontold meg, hogy lecseréld a hagyományos izzókból álló világítást. Rengeteg pénzt és energiát is megtakaríthattok, ha a LED-izzókat választod. Ezek 95%-kal kevesebb energiát használnak, mint a nagyobb, hagyományos izzók, és élettartamuk is többszöröse azokénak. Három darab, 100 LED-izzóból álló lámpasort használva jelentős pénzösszeg takarítható meg az Adventtől Szilveszterig terjedő időszakban. Ez csak 3 KW/h fogyasztást jelent, míg ugyanennyi idő alatt a hagyományos izzók 472 KW/h-t fogyasztanak. A LED-izzók ráadásul - becslések szerint - akár a következő évszázadig is kibírnák, és ha mégis kiégne egy a sorban, attól még tovább világítana a füzér, ami a hagyományos égőkkel készült fényfüzérek esetében nem mindig mondható el.

Ne feledkezz meg lekapcsolni a világítást lefekvéskor!

Csomagolópapír

A háztartásokban keletkezett papírhulladék fele csomagolóanyagból származik! Idén hanyagold a csomagolópapírokat, és helyettük használj újrahasználható ajándék tasakokat. Ha pedig ragaszkodsz a csomagolópapírhoz, akkor keress újrahasznosított papírból készültet, és mindenképpen kerüld a fényes csomagolóanyagokat, melyek nehézfémtartalmuk miatt nem újrahasznosíthatók. Csomagolóanyagnak használhatsz megunt posztereket, régi újságokat is!

Ha nagyobb ajándékot kapsz, és az azon lévő csomagolóanyagból maradnak nagyobb, nem gyűrődött, ragasztott darabok, akkor tartsd meg, és következő alkalommal újra csomagolhatsz bele kisebb ajándékokat!

A pukkanós fólia szintén újrahasznosítható törékeny anyagok csomagolásánál, ezért ezt is tartsd meg, ne dobd a kukába! Gyakran az ajándék kartondoboza is újrahasznosítható – egy kis dekorálással – tároló dobozként vagy újabb ajándék csomagolására!

Szalagok és masnik

Ahelyett, hogy idén masnikat kötnél, inkább köss az ajándékra szárított virágokat, vagy használj papír masnikat (újrahasznosítottat). Ha pedig szép ajándék masnit vagy szalagot kapsz, azt tedd el, később újrahasználhatod! Ha három háztartásból kettő így tenne, akkor annyi szalagot takaríthatnánk meg, amennyivel akár a Földet is körbe lehetne kötni.

Csatlakozz idén Te is a Greenpace mozgalmához, mely a csomagolóanyagok fölösleges és pazarló mivoltára hívja fel a figyelmet! Jelképe a zöld masni, mindenféle csomagolóanyag nélkül.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)