légkondi
#Zöldövezet

A légkondicionálók hatása a környezetre

2015.06.03.
2 perces olvasási idő

A légkondicionálók használata rendkívül elterjedt a fejlett világ országaiban. Meleg nyári napokon tömegek menekülnek a klimatizált helyiségek hűvösébe. Hozzászoktunk az általa okozott kényelemhez, és nem kérdezzük, jó-e vagy rossz, hogy létezik.

Biztosan a légkondi a legjobb megoldás? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tényt és érvet, hogy segítsük a témában való eligazodást.

A légkondicionáló fokozza az üvegházhatást

A klímaberendezések története valahol az ötvenes években kezdődött, Amerikában. A szerkezet a termodinamika második törvénye szerint működik, a hűtőszekrényhez hasonlóan. Működtetése során nagy mennyiségű elektromos áramot fogyaszt. Így lehetséges az, hogy az Egyesült Államokban a légkondicionálásra használt éves energiamennyiség meghaladja India és Indonézia (a világ második és negyedik legnépesebben lakott országának!) teljes évi energiaigényét.

Az energiaigény kielégítése érdekében a fosszilis energiahordozók égetésével elektromosságot termelő erőművek nagy mennyiségű szén-dioxidot juttatnak a levegőbe, így fokozzák az üvegházhatást. Tehát érdemes belegondolni, hogy miközben a melegedő bolygó elől próbálunk elmenekülni otthonaink hűvösében, azzal valójában csak fokozzuk a felmelegedést okozó légköri gázok koncentrációját.

Számos betegség forrása a légkondi

A légkondicionálás elterjedése nem csak a tágabban vett környezetünkre hat negatívan. A túl alacsony hőmérséklet, illetve a külső környezet és a belső terek közti óriási hőmérsékletkülönbség, a levegő alacsony páratartalma és a levegő intenzív áramlása egészségügyi problémákhoz vezethet.

A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem-, a torok- és az orrnyálkahártyák szárazságát. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Sokaknál jelentkezik megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is.

A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. A klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, hűti és szűri, ami a helyiségben van, vagyis friss levegővel nem cseréli ki. Ez jótékony lehet olyan embereknél, akik erősen szenvednek a pollenek okozta allergiától, mivel a kintről érkező allergének nem jutnak be, illetve a helyiségben lévőket a légkondicionáló pollenszűrője kiiktatja. Azoknál az embereknél, akik nap mint nap klimatizált helyen tartózkodnak, gyakoribbak a megfázásos megbetegedések, az ízületi panaszok és a szem nyálkahártyájának irritációja. A légkondicionáló berendezésben ezen kívül elszaporodhatnak bizonyos penészgombák és baktériumok, amelyek allergiát, illetve komolyabb betegségeket okozhatnak.

A legionellosis

A légkondicionálók hatása a környezetre

A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. A betegség 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel - magas lázzal, fejfájással, irritáló köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal - kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, súlyos és kezeletlen esetekben a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet.

Tippek: Hogyan védd meg magad?

Mivel ma már a bevásárló központok, mozik, a legtöbb jármű (autó, vonat, repülő), egyes iskolák, sőt talán a lakásotok is légkondicionált, érdemes megfontolni az alábbi szempontokat:

1. Igyekezz minél rövidebb időt légkondicionált helyiségben tölteni!

2. Ha moziba, bevásárlóközpontba mész, ne felejts el melegebb ruhát (pulcsit, zárt cipőt) is magaddal vinni!

3. Autózás közben igyekezz a légkondicionálót úgy beállítani, hogy az ne zavarja a szemedet! Ha éppen nem egy teherautó pöfög előttetek, inkább húzd le az ablakot.

4. A légkondicionáló használata otthon a legtöbb esetben elkerülhető - igyekezzetek a lakásotokat a napos ablakok elfüggönyözésével hűvösen tartani! A falak jó hőszigetelése is sokat segít a ház felmelegedésének elkerülésében.

(M. N.)