fűtés
#Zöldövezet

Környezetbarát ballagási buli

2015.04.28.
1 perces olvasási idő

Ha partit tervezel a hétvégére, valószínűleg a környezetvédelem nem az első a fontossági listádon. Tedd az ünneplést környezetbaráttá ezekkel az igazán egyszerű tippekkel!

Küldj elektronikus meghívókat!

Mentsd meg a fákat és spórolj a postaköltségen: felejtsd el a hagyományos meghívókat, küldd el őket Facebook-on.

- Kérd meg a barátaidat, hogy többen érkezzenek egy autóval!

Minden liter elhasznált üzemanyag 11 kg széndioxidot juttat az atmoszférába, amely bizony a globális felmelegedés egyik fő okozója.

- Spórolj az árammal, mentsd meg a világot!

Több mint 15%-a az áramnak a világításra megy el a háztartásokban. A buli során használj gyertyákat a hangulatos megvilágítás és a környezetbarát felhasználás érdekében. (A nyílt láng használatára azonban fokozottan figyeljetek oda!) Továbbá csökkentheted az energiafelhasználásodat azzal is, ha fluoreszkáló égőket használsz. Ez csak az egyharmadát használja az energiának a hagyományos égőkhöz képest, és tízszer hosszabb az élettartama.

- Csökkentsd a papírpoharak használatát!

2005-ben az amerikaiak 14,4 millió papírpoharat használtak el alkoholos italok felszolgálásához. Ha kiterítenénk ezeket a poharakat, akkor 55-ször lefedhetnénk velük a Földet. Továbbá az egyre növekvő takeaway-kávé mozgalommal ez a szám akár 23 millióra is nőhet idén – így már 88-szor körbeéri majd a Földet.

Zöldségek

Miután megtervezted a menüt, használd fel ezeket a tippeket, hogy környezetbarát szemmel tudj vásárolni a szupermarketben:

- A csomagolt áruk többségét petróleum alapú műanyag csomagolásban kínálják. Keresd az újrahasznosítható/újrahasznosított csomagolású termékeket!

- Az áruházban kapható műanyag szatyor helyett hozz magaddal egy szövetszatyrot! Gondolj csak bele: világszerte évente körülbelül 500 -1000 milliárd műanyag szatyrot dobnak el! Ez percenként 1 millió szatyrot jelent! És ezeknek csak 1 százaléka kerül újrahasznosításra!

Ma már több helyen is beszerezheted, akár saját magad is díszítheted ( ajándékötletnek is jó!), és a magukra valamit is adó nagy cégek is egyre több ilyen környezetbarát szatyrot/táskát árulnak a logójukkal ellátva.

- Vásárolj hazai, szezonális termékeket! Az élelmiszerek nagy része több száz kilométert utazik, mielőtt a fogyasztóhoz kerülne. Az érést gátló vegyszerekről pedig ne is beszéljünk! Ha a helyi piacon vásárolsz, csökkented az utaztatással járó káros anyagok levegőbe jutását. Lehet, hogy ez most kissé nevetségesnek tűnik a számodra, de ha mindenki így tenne, sokkal egészségesebb környezetben élhetnénk.

- Takarítás

Használj mosogatógépet – az új modellek már sokkal hatékonyabbak, mint a kézi mosogatás. Továbbá komposztálhatod a hulladékot is.

(Ő. B.)