irodai papír
#Zöldövezet

Így készül WC-papír az irodai papírból

2010.02.15.
1 perces olvasási idő

Természetesen egy csodatalálmányról van szó, mely 40 db használt irodai A4-es papírból 1 tekercs WC papírt készít nem több, mint 30 perc alatt.

A gép első lépésben papírdarálóként felaprózza, masszásítja az irodában már nem használt iratokat. Utána jöhet 30 perc sejtelmes várakozás és a végeredmény mint valami fantasztikus rajzfilmben egy tekercs WC papír.

A valóságban ez egy mini papír újrahasznosító üzem, mely hagyományos papírfeldolgozás WC papírgyártást valósít meg egy összetett zárt szerkezetben. Automata jellege van így egy közepes vállalkozás, vagy közösség számára megtérülő beruházásnak tűnik.

Az irodai papír keletkezik, ha akarjuk, ha nem. Lehet választani környezetterhelő módon kidobjuk vagy szelektíven gyűjtjük és időnként a fehér kecske elnevezésű gépbe betuszkoljuk és várjuk az eredményt.

A közösség tagjai olyan alapszükségletű termékhez jut, mely kafetéria címen kitűnően felhasználható. A vállaltnak a hulladékkeletkezése kevesesbe kerül, hisz a papír hulladékot nem kell elszállítani. A szállítás pénzbe kerül, sőt a környezetet is terheli.

A gép gazdaságossági megtérülésénél alapul vettük egy WC papír tekercs árát. Ez átlagosan 40 Ft-ba kerül. Egy család éves wc papír felhasználásakor heti 4 tekercset vettünk alapul. Az egy évben 52x4 azaz 208 tekercs WC papír / átlagos család.

A cikk folytatódik az eredeti oldalon!