hulladék
#Zöldövezet

A hulladék útja

2011.04.01.
1 perces olvasási idő

A kukásautóból hová kerül a tartalom? Mik a feltételei az újrahasznosításnak? Milyen folyamatokon megy végig a hulladék? Miért kell tisztán szelektálni? Miért préseljük össze a palackot? Miért vegyük le a kupakot? A Laurus Alapítvány kisfilmje bemutatja a hulladékok kezelését együtt a jövőnkért projekt Környezetvédelmi filmsorozat keretén belül.

A kuká autóból hová kerül a tartalom? A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével, kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk, mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot.

A hulladék 3 helyre mehet komposztálóba, válogatóba illetve a műszaki védelem segítségével lerakásra. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk, az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé. Az újrahasznosítás sokkal kisebb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

A szelektíven gyűjtött hulladékot először állogatják. Ez részben gépesített de jelentős szerepet jelent az élő munkaerő. Ez indokolja, hogy a hulladékokat tisztán elöblített állapotban gyűjtsük. A válogatás a különféle anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt szükséges. De sajnos azért is szükséges a utólagos válogatás, mert sokszor nem oda való hulladék lett a gyűjtőkonténerbe dobva.

Az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékok is kiválogatásra kerül, amik a kommunális hulladékokkal együtt kezelnek. A műanyagot és a papírhulladékot válogatást követően bálákba préselik. A bálákba tömörített hulladékot különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek.

A cikk a szelektiv.hu-n folytatódik.