szelektív hulladékgyűjtés
#Zöldövezet

A papír újrahasznosításáról

2015.09.19.
1 perces olvasási idő

A papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett. Ezért a gyűjtőedényekbe nem szabad bedobni a zsíros, olajos, étellel érintkező papírt.

A szelektív hulladékok közé tehetjük a feleslegessé vált újságokat és szórólapokat, a régi
telefonkönyveket, a tiszta papírzacskókat, tojástartót, csomagolópapírokat. Ügyelni kell arra, hogy a szelektív papírgyűjtõbe ne kerüljön fóliázott vagy más műanyaggal vagy fémmel kevert papír! Kivétel ez alól az italoskarton-doboz - mert van olyan város, ahol a papírok között gyűjtik. Zsákos, vagy más néven házhoz menő gyűjtés esetén a papírcsomagolási hulladék a száraz hulladékok között gyűjtendő.

Mi lesz a begyűjtött papírral?

A hulladékválogatóban először szétválogatják, majd bálázzák a különböző fajtájú (pl. kartonpapír, újságpapír, csomagolópapír) papírokat. A bálákat vízzel keverve pépesítik, majd a papírgyártás hagyományos folyamatain keresztül félkész papírterméket (óriási papírtekercseket) állítanak elő. Ebből utána különböző termékek készülhetnek, pl. csomagolópapír, vécépapír, füzet, papírtáska, zsák stb.

Tudtad-e?

  • A használt papírból készült „újrapapír” gyártásához feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a fából készült új papíréhoz.
  • Kr. u. 105-ben Caj-lun, a kínai császár egyik minisztere készített először papírt.
  • Magyarországon 1520 körül jelentek meg az első papírmalmok.