környezettudatosság
#Zöldövezet

Az 5 leggyakoribb kérdés az újrahasznosításról

2015.05.05.
2 perces olvasási idő

Az újrahasznosítás koncepciója eléggé egyszerű – legalább is elméletben. De egy tucatnyi szelektív kuka előtt állva, kezedben az újrahasznosításra váró szemeteddel talán zavarodottnak érezheted magad. Íme, néhány alapvető kérdés, amely segítségével biztosan könnyebben eligazodsz majd az újrahasznosítás világában.

Ha egy üveg vagy műanyag terméken nincsen újrahasznosítási logó, attól még újrahasznosítható?

Lehetséges. Az újrahasznosítási szimbólum nincs szabályozva, és a gyártók csak a saját hasznukra teszik rá a műanyag tartályokra. Szóval valószínűleg van sok olyan, szimbólummal ellátott műanyag, ami nem is újrahasznosítható, és fordítva.

A legjobb, amit tehetsz, ha megtudod, mit fogad el a szelektívhulladék-begyűjtő. Ha valamiről nem tudod biztosan, hogy újrahasznosítható-e, valószínűleg jobb, ha a sima kukába dobod, mint ha a szelektívbe.

Újrahasznosíthatóak a kupakok és a fedelek?

Környezettudatos megoldás a kupakok és a fedelek eltávolítása, mivel az újrahasznosíthatóságuk az anyaguktól függ. Ez gyakran biztonsági óvintézkedés is. A lezárt műanyag palackban ugyanis akkora nyomás jöhet létre, hogy a kiszabaduló energia egy egész halom műanyagot repíthet el, és potenciálisan megsebezheti a dolgozókat.

Az alufólia újrahasznosítható a konzervdobozokkal együtt?

Elméletileg igen, de nem minden újrahasznosítási program fogadja el őket az ételszennyeződések miatt. Mások elfogadják az alumíniumot, ha azt előbb megtisztítják. Érdeklődj a környékbeli újrahasznosítási pontokon; ha nem fogadnak el alufóliát sem pedig más, ebből készült terméket, akkor vedd fontolóra, hogy kimosod, és te magad használod fel újra.

Ha valami újrahasznosított papírból vagy műanyagból van, újra lehet hasznosítani még egyszer?

Igaz, hogy ha újrahasznosítjuk a papírt és a műanyagot, akkor veszítenek a minőségükből, de ez még újrahasznosításnem azt jelenti, hogy nem hasznosíthatod őket újból újra.

Amikor papírt, üveget, vagy konzervet hasznosítanak újra, azokból általában hasonló termék készül, amit többször is fel lehet használni. A műanyagnál viszont általában csak egyszeri újrahasznosításra van lehetőség. A legtöbb palackból és kannából nem lesz újra étel- vagy italtároló. Bizonyos műanyag palackokból például szőnyeg vagy hálózsákbélés lesz. A tejes kannából pedig gyakran műanyag léc, újrahasznosító kuka, vagy játék készül.

Emiatt a műanyag kitűnő kiindulási pont ahhoz, hogy kevesebb egyszer használatos tartályt használj, mint például a műanyag vizes palack. Helyette hordj inkább magadnál újrahasználható víztartót, mondjuk fémből készült termoszt!

A papír esetében az újrahasznosított papírrostok minőségét az üzemekben állapítják meg. A jobb minőségű papírrostokból még több újrahasznosított papírt készítenek, míg a rövidebb, rosszabb minőségű rostokból olyan termékek készülnek, mint például WC-papír, papírtörölköző, vagy müzlis doboz. Ezért ajánlatos a müzlis dobozt és egyéb kartonpapírokat valamint a használt papírtörölközőt és szalvétát inkább komposztálni, bár a kartonpapírt néhány helyen elfogadják újrahasznosításra.

Honnan tudhatom meg, mi a teendő a nehezen újrahasznosítható dolgokkal?

Meglepően sok különböző terméket hasznosít újra számos szervezet. Számítógépek, CD-k, mobiltelefonok, sütőolaj, joghurtos poharak, telefonkönyvek, villanykörték, elemek, sőt még a ruhák is – ez csak töredéke azoknak a tárgyaknak, amiket könnyedén újrahasznosíthatsz, ha egy hulladékudvarra viszed ahelyett, hogy egyszerűen eldobnád.

B.Zs.