osztályterem
#Zöldövezet

Kezdd zölden a tanévet – Az osztályteremben is!

2012.09.02.
1 perces olvasási idő

Az apró dolgokkal is sokat tehetsz a környezetünkért. Ezek közé tartozik az is, hogy az osztályteremben milyen eszközöket használsz, mire és mivel írsz, miből tanulsz!

Táblák

Ha az iskolának van egy kis plusz pénze, vagy új táblákat szeretnének venni, akkor kérvényezzétek, hogy a hagyományos fekete táblák helyett modernebb, fehér táblákat vegyenek! Ez nem csak a krétapor-allergiát segít teljes mértékben elkerülni, hanem a teremben lévő elektromos berendezések sem hibásodhatnak meg. Emellett a táblára használható speciális filctollak sokkal olcsóbbak is, ráadásul nem kell majd szembenézni az „elfogyott-a-kréta!- pánikkal” sem.

Kihúzófilcek

A kihúzófilcek veszélyes vegyi-anyagokat tartalmazhatnak, (ezeket a szagukon is érezheted). Ezek az anyagok pedig könnyen bejuthatnak a talajvízbe, ott ahol kidobják őket. Éppen ezért ajánlott olyan kihúzófilceket használni, amelyek vízalapúak és nem tartalmaznak mérgező anyagokat.

Ceruzák

Használj olyan ceruzákat, melyek újrahasznosított anyagokból készültek és a csomagolásuk is újrahasznosított, de legalábbis környezetbarát. Rengeteg használhatatlannak tűnő dologból lehet ceruzát készíteni – bútorokból, régi pénzből vagy használt papírból is.

Tollak

Használj újratölthető tollakat! Szinte ugyanannyiba kerülnek, mint a kidobható fajták. Sajnos sokan az újratölthető tollakat is kidobják, ahelyett, hogy újra használnák, ezért neked is érdemes a kifogyott tollaidat alaposan megnézned, mielőtt a kukába dobnád őket. A legtöbb toll nem könnyen lebomló anyagból készül, ezért érdemes környezetbarátabb fajtákat venned – szerencsére egyre több ilyen tollat is gyártanak már. Az amerikaiak évente 1,6 milliárd tollat használnak – ha ezeket egymás mellé raknák, akkor ez 25-ször érné végig a Csendes-óceán Los Angelestől Tokióig tartó partszakaszait.

Tankönyvek

Vásároljatok használt tankönyvetek, majd ti is adjátok be őket használat után egy antikváriumba, hogy mások is tudják használni őket. Ezzel pénzt takaríthatsz meg, illetve kereshetsz is, ráadásul, ha ezeknek a könyveknek csak az 1 százalékát újrahasznosítanák, akkor annyi pénzt spórolhatnának meg, hogy több mint 4 000 tanuló négy éves elhelyezését tudnák biztosítani egy kollégiumban.

(Gy.A., the green book)