kutyapiszok
#Zöldövezet

Rágódás a kutyagumin

2011.10.01.
1 perces olvasási idő

Természetesen minden állat piszkít, de legtöbbjük egy olyan ökorendszerben teszi ezt, ami tudja, mit kell tennie vele. Kutyák és városi utcák? Nem igazán férnek össze...

Nálunk a bevett szokás az, hogy az ürüléket egy műanyag zacskóban téve, a szemetesbe dobva szabadulunk meg tőle. Szerintem egy megtömött zacskó jobb, mint egy üres, amit elfújhat a szél és egy fa tetjén vagy az óceánban végezheti– de az örökké tartó kutyakakis hegyek gondolata- műanyag zacskókban a szemétlerakókon felhalmozódva felforgatja a gyomrom.

Feltételezem a városi és vidéki kutyatartóknak is megvannak az „elhelyezési problémáik”, amire az egyik megoldás lehet az USA-ban már kapható „Flush Puppies”. A Flush Puppies olyan kutyaürülék tartó zacskók, ami a WC-ben lehúzható. PVA-ból készülnek, mely olyan vízben oldódó anyag, ami 45 másodperc alatt teljesen feloldódik. A Flush Puppies beledobható bármilyen toalettbe, elkerülve azt, hogy az ürülék elérje a szemétlerakókat. A WC-n való lehúzással a kaki a helyi vízvezeték hálózaton megy keresztül, ami eltávolítja a káros mérgeket az ürülékből.Rágódás a kutyagumin

Miért veszélyes a kutyapiszok?

  • Ha a földön hagyják, a kutyakaki megfertőzheti a felszíni és felszín alatti vizeket.
  • A kutyaürülék parazitákat tartalmaz, mint például a horogférgek, fonálférgek, és galandférgek.
  • A kutyaürülékben található paraziták még nagyobb kockázatot jelentenek a gyerekek számára.
  • A paraziták lárvái évekig a talajban élhetnek.

Miért ne dobd a szemétbe?

  • Egy ember átlagosan kb. 1 kg szilárd szemetet „termel” naponta.
  • A becslések szerint 2 millió kutya él Magyarországon (ebből 300 ezer csak Budapesten).
  • Egy 100 000 fős vagy 110 km2-es városban, a kutyák 2 1/2 tonnát is piszkíthatnak naponta.
  • Egy műanyag zacskónak ezer év kell, hogy lebomoljon a szemétlerakóban.


Ezek eléggé elgondolkodtató számok! S mit tehetsz környezetünk védelmében, amíg nálunk is nem kerül forgalomba a lebomló zacskó?

Egy kislapáttal esetleg azonnal eláshatod, vagy használd az amerikai módszer magyar változatát: a kutyakakit ne műanyag zacsiba gyűjtsd, hanem papírba (pl. a gyorséttermek elvitelre készített zacskói nagyszerűek erre a célra), aztán annak tartalmát ürítsd a WC-be. Vigyázz, a zacskót külön kell kezelned, mivel attól a WC eldugulhat!

(SZ.D.L.)