kutya
#Zöldövezet

Különös figyelmet igénylő házi kedvencek

2024.02.11.
2 perces olvasási idő

Vajon mennyivel másabb feladat egy kutyusról gondoskodni és egy papagájra odafigyelni? Ha azon töröd a fejed, hogy szeretnél egy új kedvencet, de nem tudod, hogyan válassz, cikkünk segíthet a felelős döntésben.

Sok ember különleges háziállatra vágyik. Nem mindenki vágyik kutyára vagy macskára, inkább tartanak madarakat, hüllőket és más egzotikus állatokat, melyek nagy odafigyelést igényelnek. Azonban ne feledd: az állattartás hatalmas felelősség! Nemcsak az ennivalóról, a játékokról és a fekhelyről kell gondoskodnod, hanem az egészségügyi ellátás és az oltások sem olcsó mulatság. Ráadásul mindenkinek van rossz napja, akkor is foglalkoznod kell a háziállatoddal. Az állatok nem tárgyak, amiket megununk és másra cseréljük. Ezek ismeretében vállalj bármilyen háziállatot, hiszen ez a feladat több évre szól, ami nekik az egész életük.

Nyúl

A nyulak igazi házi kedvencek. Nemcsak, hogy puhák és imádnivalók, de társas lények és szeretetteljesek, ezen felül az alom használatára is megtaníthatóak. A nyulak azonban nem szeretik, ha felveszik őket, ami azt jelenti, nem ideálisak kisgyermekek számára. Szeretnek rágni, szóval, ha szabadon vannak engedve a szobában, akkor könnyen előfordulhat, hogy megrágják a bútorokat és elektromos vezetékeket. Nemcsak kutyát és macskát, hanem nyuszit is lehet örökbefogadni.

Hüllők

Ha valaha is fontolóra vetted, hogy beszerezz egy gyíkot, teknőst, vagy kígyót, akkor először járj utána a dolgoknak. A hüllők nem kevés odafigyelést igénylő állatok. Sokuk 15 évnél is tovább él, valamint a kígyók és gyíkok elég nagyra is nőhetnek. A hüllőknek különleges élőhelyre van szükségük, ami elég sokba kerülhet. Ha számításba jöhet húsevő is, akkor számolj vele, hogy élő állattal kell etetned (a féregtől kezdve, a tücskön át az egérig).

Halak

Egy halakkal teli akvárium nézése jó elfoglaltság lehet, és emellett tökéletes stresszoldó is. A halak azonban rengeteg időt, energiát és pénzt igényelnek. Nyilvánvaló, hogy két aranyhal és egy gömbakvárium nem igényel akkora nagy beruházást, mint egy trópusi halakat tartalmazó, sós vízzel feltöltött akvárium. Ha utánajársz a dolgoknak és beszerzed a megfelelő felszereléseket, akkor egy akvárium éveken keresztül nagy élményt nyújthat (ha megfelelően takarítod).

Egyéb házi kedvencek: madarak

Ha olyan állatot szeretnél, ami beszélni is tud, akkor a madár jöhet szóba. Mostanra már kiderült, hogy a papagájok nem csak utánozzák a beszédünket – néhányuk képes értelmes mondatokat összerakni és szókincsük 100-nál is több szóból állhat. Ugyanakkor még azok a madarak is lehetnek intelligensek és szórakoztatóak, melyek nem tudnak beszélni – hosszú élettartamuknak köszönhetően sokáig kellemes társaságot tudnak biztosítani neked (fajtól függően élettartamuk 10 és 40 év közé tehető).

Tarthatok egzotikus állatot?

Az olyan egzotikus állatok, mint a majmok és siklóerszényes vagy cukormókusok az elmúlt években kezdtek népszerűvé válni. Sajnos a legtöbb ember nem tudja, mibe vágja a fejszéjét, amikor egy egzotikus állatot visz haza. Az állatok alultáplálttá vagy elhízottá válhatnak, ha nincsenek megfelelően etetve. Ezek az állatok lehetnek romboló természetűek és veszélyesek. Lényegében, ha otthonodba viszel egy egzotikus állatot, az rengeteg utánajárással és elkötelezettséggel jár.

Ne feledd: az állat egy társ. Ha nem vagy biztos abban, hogy évekre elköteleződsz a választottad mellett, ne vágj bele.

(KamaszPanasz - pets.webmd.com)