háziállat
#Zöldövezet

24 tanács gazdik számára

2022.05.16.
5 perces olvasási idő

Gondolkodtál már azon, hogy legyen egy kutyád vagy macskád? Vagy már van is? Egy állat sok felelősséggel jár és nemcsak sok boldogságot tud okozni, de a helytelen tartása gonddal is járhat.

Íme, 24 jó tanács, melyet érdemes megfogadnod, ha állatot szeretnél, vagy ha már van, de nem tudod, hogyan bánj vele.

1. Ne a kutya sétáltasson téged

Tanítsd meg a kutyádat arra, hogyan kell a gazdi mellett sétálnia. Ne ő húzzon téged! Éreztesd vele, hogy te irányítasz! Rengeteg baleset adódik abból, hogy a kutya elhúzza, ellöki, eltolja, felborítja a gazdit azért, mert nincs jól megnevelve.

Az ilyen fajta nevelés sok türelmet és kitartást igényel. A kutyus nem fog az első szavadra szépen melletted sétálni. Bele telik jó pár alkalomba, mire megszokja azt és engedelmeskedik neked.

2. Nézd át a bundáját a kullancsok miatt

Amikor hazajöttök a sétálásból, nézd át magadat, hogy nincs-e rajtad kullancs! És mi a helyzet a kutyáddal? Őt is nézd át! A kutya bundájába ugyanúgy belefúródhat a kullancs, amely Lyme-kórt is okozhat. A macskák is veszélyeztetettek ilyen szempontból. A betegség állatokról emberekre is átjuthat, így a családod is veszélyben lehet. Ha kullancsot találsz, távolítsd el csipesszel, vagy ha nem tudod, fordulj állatorvoshoz, segít kiszedni azt. Érdemes beszerezni a kedvencet védő, kullancs elleni szert, amivel megvédheted a házi állatodat.

3. Vigyázz az ótvarra

Ha a kutyádon vagy macskádon találsz egy szőrtelen bőrfelületet, akkor feltételezheted, hogy ótvaros. Az ótvar tünete a vöröses, gyűrű alakú bőrkiütés és a kopasz folt. Bárki, aki egy fertőzött háziállatot megsimogat, elkaphatja ezt a fertőzést. Amint észleled a házi kedvenceden a tüneteket, vidd el állatorvoshoz!

4. Nehogy férges legyen

A fonálféreg egy élősködő, amely hányást, hasmenést és súlyos betegséget okozhat. Amikor egy fonálféreggel fertőzött kutya vagy macska a talajra vagy a homokba ürít, akaratán kívül megfertőzi azt a fonálféreg petéjével. Amikor a gyerekek játszótéri homokozás közben a piszkos kezüket a szájukba veszik, a férgek bejuthatnak a szervezetükbe. A fonálféreg a szervezeten belül kifejlődhet, és akár vakságot is okozhat.

Ennek elkerülése érdekében sétáltatáskor mindig takarítsd fel a kutyád piszkát és dobd ki a szemetesbe! Soha ne sétáltasd a kutyádat a játszótéri homokozóban vagy annak környékén! kérdezd meg az állatorovosodat arról, hogyan lehetne elkerülni a fonálféreggel való fertőződést!

5. Ellenőrizd, hogy nincs-e bolha a bundájában

Ha a kedvenced túl sokat vakarózik, az már gyanús lehet. Kérdezd meg az állatorvost, hogy mit ajánl a bolha elleni védekezésben! Vigyázz, a bolha ugrik. Könnyedén átjuthat az állat környezetében lévő emberekre is.

6. Ivartalanítás

Rengeteg kutya és macska kerül ki az utcára vagy altatják el, csak azért, mert nem kívánt alom tagja. Sokan mégis vonakodnak az ivartalanítástól. Az ivartalanítás csökkenti a nőstény állatok esetében a mellrák kialakulását, hím állatok esetében pedig a hererák kialakulásának kockázatát. Az ivartalanított hímnél kisebb az esély arra, hogy elszökjön otthonról, hogy vizeletével megjelölje a territóriumát, és hogy agresszívé váljon. Inkább legyen több ivartalanított állat, mint több kóbor vagy menhelyes kutya, macska.

7. Ne etesd túl

Egyes emberek kedvencük tálját amint kiürül, ismét teletöltik. Ez a leggyakoribb hiba, amit egy gazdi elkövethet a háziállata ellen. A kutyák és macskák gyakran hajlamosak többet enni, mint amennyire szükségük van. Ha folyamatosan rendelkezésükre áll az élelem, előbb-utóbb elhíznak. Ennek elkerülése érdekében kövesd az állateledel címkéjén található utasítást, vagy kérj tanácsot az állatorvosodtól.

8. Ne kényszerítsd, hogy vegetáriánus legyen

Vannak olyan gazdik, akik szeretnék, hogy az ő életmódjukat kövessék a kedvencük is. De a kutya és a macska húsevő, szüksége van a húsra. A taurin nevű aminosav, amely csak az állati húsokban fordul elő, elengedhetetlen a kutya és a macska szervezetének működése szempontjából.

9. Ne hagyd ellustulni

Csakúgy, mint az embereknek, a háziállatoknak is szükségük van a mozgásra az egészségük Kutyatartás tanácsokmegőrzése érdekében. Az ellustult háziállat elhízhat és hajlamosabb lehet a cukorbetegség, a szívbetegség vagy az ízületi problémák kialakulására.

A mozgás szükséges mennyisége függ a kutya fajtájától és méretétől, de minimum napi fél óra mindegyiknek ajánlott. Fuss, gyalogolj, sétálj te is a kutyáddal együtt, így nemcsak a kutyád mozog, de te is egészségesebb leszel.

10. Olvass a testbeszédből

Természetesen szereted a kutyádat, de valóban meg is érted? Ha azt gondolod, hogy a farokcsóválás mindig jó jel, akkor tévedsz. Ha egy kutya valakit meg akar félemlíteni, akkor felborzolja a hátgerince vonalában a szőrt. Vigyázz, mert ilyenkor meg is haraphat az állat. Figyeld a kutyusodat, tapasztald ki, hogy mikor mit csinál, és tanuld meg, hogy az egyes helyzetekben hogyan reagál!

11. Fordíts rá elég figyelmet

Ugyanúgy, mint a gyerekek, a háziállatok is unatkoznak, ha nem játszanak velük. Az unalom zavart viselkedést okozhat az állatnál. A kutyáknál ilyenkor a rágás, az ásás, az ugatás és a nyüszítés a jellemző, macskák a túlzott nyávogással és a karmolással próbálják leküzdeni az unalmukat. Hogy ezt megelőzd, rendszeresen játssz vele! Ha kutyát vagy macskát akartál, foglalkozz is vele!

12. Fő a bizalom

Fontos, hogy a kiskutyával vagy kiscicával minden nap foglalkozz, játssz vele, idomítsd, törődj vele. Alakuljon ki köztetek egyfajta bizalmi kapocs, erős kötelék!

13. Ne hagyd egyedül túl sokáig

8-10 óra egyedül egy dobozban vagy egy lakásban, túl sok egy kutya számára. Mindez szeparációs szorongáshoz és destruktív magatartásformákhoz vezethet, beleértve a rágást, az ásást és az ugatást vagy vonítást. A magány depresszióssá, félénkké teheti a kutyát. Foglalkozz vele, amennyit csak tudsz!

14. Tanítsd meg viselkedni

Vannak emberek, akik elvárják a kedvencüktől, hogy tudják, hogy mi a jó és a rossz, a helyes és a helytelen, anélkül, hogy megmondanák, megmutatnák azt neki. Meg kell tanítani neki, hogy ha felugrik a díványra, ha a karmát élesít az ülőgarnitúrán vagy ha rápisil a szőnyegre, az hiba.

Légy következetes a szabályokkal kapcsolatban és jutalmazd meg a kedvencedet a jó magaviseletéért. Ha nevelhetetlennek tűnik a kutyád, ha segítségre van szükséged, akkor fordulj szakemberhez.

15. Jelezd azonnal, ha rosszat tett

Ha valami rossz dolgot csinált a kutyád vagy a macskád, akkor azonnal dorgáld meg, amikor még tudja, hogy miről van szó. Így legközelebb már tisztában lesz azzal, hogy mit nem szabad tennie. A szidást ne hagyd későbbre, mert akkor már szegény állat nem fogja tudni, hogy mi rosszat tett.

16. Ne hagyd egyedül a kisgyerekkel

A legtöbb gyerek imádja az állatokat, de olykor a játék hevében sérülések történhetnek. Előfordulhat, hogy egy gyermek önhibáján kívül túl durván játszik a kutyával vagy a macskával, így az állat azt támadásnak véli és visszatámadhat. Ha új állat kerül a családba, a kistesódat ne hagyd vele egyedül! Meg kell tanítani a gyereknek, hogy hogyan szabad játszani egy állattal, illetve miből ismerheti fel a kutya vagy a macska által küldött jeleket.

17. Ne csak tejet adj a macskádnak

Az a hiedelem, hogy a macskák tejen is megélnek, csak mese. Adj neki más ételt is, ne csak tejet!

18. Ne adj romlott ételt

A megromlott élelmiszert, amit megtalálsz a hűtőben, dobd ki a szemétbe! Ne add a kutyádnak vagy a macskádnak, mert egészségtelen, csakúgy, mint az ember számára, bakteriális ételmérgezést kaphat az állat vagy irritálhatja a gyomrát. A romlott étel hányást, súlyos remegést, görcsöt vagy halált okozhat.

19. Óvatosan a csonttal

A csont rágása kárt tehet a fogakban, a nyelvben vagy a szájban. A csontdarab leszakadhat és eltömítheti a légcsövet, amely a légzés zavarához vagy leállásához vezethet. A csontok megrekedhetnek az állat emésztőrendszerében, melyet csak műtéttel vagy endoszkóppal lehet eltávolítani. Ha a kutyád szeret rágni, kérdezd meg az állatorvosod a lehetséges alternatíva használatáról. Ma már sok kutyafogkímélő, rágható terméket lehet kapni az állatkereskedésben.

20. Ne etesd evés közben az asztal alatt

Nehéz megállni, hogy ne adj a kutyádnak evés közben valami fincsi falatot, hisz úgy tud nézni azokkal a barna szemeivel…..De meg kell állnod! Mert, ha nem, akkor hozzászokik az eb, állandóan kunyerálni fog. Ha csendesen akarod elfogyasztani a vacsorádat a családoddal, akkor ne adj a kutyádnak ételt az asztalról. Ha az ételed maradékát oda szeretnéd adni neki, akkor az étkezés után menj távol az asztaltól és a kutya tányérjába kapard bele az ételt, mint jutalmat a jó magaviseletéért.

21. Ne csak száraz eledelt adj

A macska eleve nem iszik sok folyadékot, ha csak száraz eledelt adsz neki, azzal a kiszáradást és a húgyúti fertőzést kockáztatod. Ezért ajánlatos konzerv macskaeledelt is adni neki, aminek a 78 százaléka víz. A folyadékban dús étrend fontos számukra, különösen azon macskáknak, akiknek már volt korábban húgyúti problémájuk.

22. Jól gondold meg

Mérlegeld, hogy fogsz-e vele annyit foglalkozni, mint amennyit megérdemel! Gondold végig, hogy tudod-e majd helyesen táplálni! Fogsz-e rá vigyázni? A döntésed egy hosszú távú elkötelezettségről szól. Ha tudod magadról, hogy te nem lennél jó gazdija a kutyának vagy a macskának, hisz mondjuk most sincs elég időd a tanulás és a sportolás mellett, akkor inkább ne fogadj örökbe állatot. Így a választott állat csak szenvedni fog az unalomtól és a bezártságtól. Az is állatvédelemnek számít, ha ennek tudatában nem hozol haza semmilyen állatot.

23. Legyen terved katasztrófa esetén

Ha tűz üt ki nálatok vagy bármi más baj van, ami miatt sürgősen el kell hagyni a házat vagy a lakást, mi lesz a kutyáddal vagy a macskáddal? Nem minden befogadó állomás tud szállást biztosítani állatoknak is. Ezért őket erre az időre el kell helyezni valahol. Még a lehetséges katasztrófa előtt – bár ne legyen ilyen – érdeklődj, hogy hova tudnád ilyen esetben tenni a kedvencedet.

24. Gondold meg, hogy milyen állat illene a családodhoz

Ha örökbe akarsz fogadni egy állatkát vagy venni szeretnél egyet, azt ne csupán csak a pillanatnyi ötlet által vezérelve tedd! Fontold meg jól! Egy állat sok vidámságot okoz, de időnként gondokat is.

Egy kutya 10-15 évig, egy macska akár 20 évig is él. A döntés előtt kutakodj, hogy milyen fajtát szeretnél, az adott fajtára milyen természet, betegség és ápolási teendő jellemző, illetve a családnak milyen fajta lenne a legideálisabb.

(KamaszPanasz - M. T.)