Főoldal / LÉLEK / Szociális fóbia - Mi okozhat szorongást?
  2018-12-31

Szociális fóbia - Mi okozhat szorongást?

A társas helyzetektől való túlzott mértékű szorongás az iskolában, üzletben, munkában, strandon, városban töltött időt képes teljes mértékben megkeseríteni.

- hirdetések -

Belül úgy érzi az ember, hogy állandóan bámulják, hogy ügyetlen, esetlen, béna, és ez bármikor kiderülhet a többiek számára is. A szorongás testi jelei az elpirulás, izzadás, remegés, az elcsukló hang, esetleg hányinger.

A szociális szorongásos zavar – más néven szociofóbia – nem egyenlő a félénkséggel. Sok gyerek és felnőtt alapvetően félénk, mégsem hatalmasodik el mindenkin a társas helyzetektől való pánikszerű félelem. A fóbiás személy számára ezzel szemben a szorongás óriási mértéket ölt: esetleg ki sem teszi a lábát házból, nehogy kellemetlen helyzettel találja magát szemben. Az ilyen és hasonló reakciók pedig teljesen bekorlátozzák az életét.

Sokféle szituációban okozhat gondot a túlzott mértékű szorongás. Az iskolában ezek a gyerekek nehezen találják a helyüket, nem mernek megszólalni a csoportmunkák során, és nem szívesen felelnek a tanár által feltett kérdésekre. Általában attól tartanak, hogy a többiek az esetleges rossz válasz miatt butának, műveletlennek gondolják majd őket. Mivel ritkán kérdeznek rá a tananyagból arra, ami nem világos a számukra, a tanulásban is könnyen lemaradnak. Az osztálytársaik legtöbbször nem is tudják, milyen szorongás gyötri őket belülről, a tanítók számára pedig – bármilyen tehetségesek is – gyakran láthatatlanok maradnak.

A szociális szorongás következtében vannak, akik félnek mások táraságában enni, inni. Saját illetlen viselkedésüktől tartva akár teljesen el is kerülhetik ezeket a helyzeteket: az ebédszünetben inkább egyedül maradnak, az éttermi meghívást visszautasítják. Sokaknak nehezére esik az új emberekkel való megismerkedés, hiszen csak a gyerekkoruk óta ismert barátok társaságában érzik biztonságban magukat. Ennek természetesen kihatása lehet randizási szokásaikra, és leendő párkapcsolataikra is.

Vásárláskor a szorongó ember kerüli a zsúfolt üzleteket, és ha lehet, igyekszik a csúcsforgalom előtt vagy után érkezni. A szorongás általában sorban álláskor éri el tetőfokát - úgy érzik, mindenki azt figyeli hogyan pakolnak és fizetnek, és az ügyetlenkedéstől való félelem előhozza a jellegzetes tüneteket.

Vannak, akiknek a más emberek előtt való írás – például hivatalos dokumentumok szignálása – jelent gondot, attól félnek hogy a másik kivetni valót találhat az kézírásukban, vagy túl lassúnak tartja őket. Mások a strandon érzik kellemetlenül magukat, mert a vízig eljutni egyet jelent millió figyelő szempár rájuk szegeződésével. Természetesen az is gyakori, hogy a főnök, vagy több ember előtti prezentálás okoz óriási belső küzdelmet a szorongásos személynek.

A szociális szorongásos zavarban szenvedők gyakran aggódnak amiatt, hogy a kellemetlen helyzet által előidézett tüneteket – elpirulás, reszketés, izzadás, remegő hang, hányinger – mások is észreveszik. Már maga a tudat, hogy az ismert helyzetben zavartságuk látszani fog, rossz érzéssel és félelemmel töltheti el őket. Sokan tudják magukról, hogy jobban teljesíthetnének az életben, ha a megszégyenüléstől való aggodalmukat el tudnák felejteni.

A szociofóbia eredete feltételezések szerint lehet genetikai – család által „továbbörökített”, de gyerekkori traumatikus esemény is közre játszhat a kialakulásában. Kezelés hiányában, magától nem múlik el a szorongás, ezért a változás érdekében mindenképp érdemes felkeresni egy pszichológust (ha nem tudod, kihez fordulhatsz, kérdezd meg a háziorvosodat, tud-e jó szakembert ajánlani).

A terápia lehet kognitív és viselkedés-terápia, melynek során az aggodalom okait, mozgatórugóit próbálják feltárni, és a berögzült viselkedést a helyzet gyakorlásával igyekeznek megváltoztatni. A szorongás oldásában esetleg az orvos által felírt antidepresszáns is segíthet.

 

  Kapcsolódó cikkek

(KamaszPanasz - M.N. - www.socialanxietydisorder.net, www.goaskalice.columbia.edu)