stressz
#Lélek

Hogyan küzdd le a félénkségedet?

2017.07.07.
2 perces olvasási idő

Legszívesebben azonnal menekülnél, ha ki kell állnod az emberek elé? Az ismeretlenekkel való beszélgetés gondolata is megijeszt? Ne aggódj, nem vagy egyedül, és rengeteg dolgot tehetsz azért, hogy legyőzd a félénkséget.

Mi tesz valójában félénkké?

Egy probléma megoldásához előbb mindig az okot kell felfedni. Miért is vagy félénk? Mitől félsz, ha kapcsolatot vagy beszélgetést kell kezdeményezni? Félsz, hogy egy feladatot nem tudsz jól teljesíteni? Kezdj kis lépésekkel! Találj egy ki mantrát, amit ismételgetni tudsz, például: “Meg tudom csinálni” vagy “ Ma beszélgetni fogok az emberekkel“. A változás kulcsa benned van.

Önbizalom

Hogyan küzdd le a félénkségedet?Akármilyen hihetetlenül hangzik is, mindenki tehetséges valamiben. Fedezd fel magadban ezeket a kvalitásokat, és gyakorolj, erősítsd őket. Tartsd észben, hogy a legsikeresebb, leggyönyörűbb emberek is küzdenek problémákkal.

A barátok szerepe

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik közelében jól érzed magad, és akik a legtöbbet tudják belőled kihozni.

Képzeld el a célodat!

Sokszor a képzelet is sokat segíthet. Csukd be a szemed, és képzeld magad elé azt a szituációt, amikor félénk vagy visszahúzódó vagy. Ezután pedig képzeld magad elé ugyanezt a helyzetet, azzal a módosítással, hogy most nem félénk szereplő vagy, hanem magabiztos résztvevője az eseménynek. Hidd el, ezek a kis gyakorlatok sokat segíthetnek.

Testbeszéd

Fejleszd a testbeszéded, ezzel is kifejezve, hogy nyitott, barátságos ember vagy! Otthon, a tükör előtt gyakorold a helyes testtartást és a tiszta beszédet. Ezek a dolgok önbizalommal tölthetnek el és magabiztosságot sugároznak.

Mosolyogj!

Mosolyogj sokat, és mindig tarts a szemkontaktust. Egy mosolygós emberhez többen odamennek, és többen kezdeményeznek beszélgetést. Ne nézz mindig lefelé, ne süsd le a szemed. Húzd ki magad és mosolyogj!

Figyelj!

Ha valakivel beszélgetsz, és esetleg zavarba jössz, ne piszkáld a telefonod, ne rajzolgass, stb. Könnyen érdektelennek és udvariatlannak gondolhatnak.

Célok

Mindig fontos, hogy legyenek céljaid. Akár heti szinten is kitűzhetsz egy új célt. Például: “Ezen a héten kiállok az osztály elé felelni” vagy “Odamegyek a szimpatikus lányhoz/fiúhoz a kávézóban”. Az apró sikerek vezetnek a nagy célhoz.

Készíts listát!

Készíts egy listát azokról a helyzetekről, amikor félénknek, vagy idegesnek érzed magad. Módszeresen nézd őket végig. Kezdd a kisebb dolgokkal, és ahogy egyre jobban felbátorodsz, jöhetnek a nehezebb szituációk. Ne csináld gyorsan, csak ahogy kényelmes. Ha a saját tempódban haladsz, könnyebb lesz legyőzni a félelmeid.

Keress új ismeretségeket!

Beszélgess az emberekkel! Ne ijedj meg attól, hogy visszautasítanak. Legyen szó az új osztálytársadról, vagy a kedves pultos fiúról/lányról, ne bátortalankodj! Járj el új társaságokba, és keresd a hasonló érdeklődésű embereket. Az új barátok mindig pozitívan hathatnak rád. Nem kell rögtön hatalmas beszélgetésbe kezdenetek, elég ha egy-két kedves szót szólsz. Ki tudja, lehet, hogy ők is ugyanolyan félénkek, mint te, és arra vártak, hogy te lépj.

Mindenki egyedi

Ne hasonlítgasd magad másokhoz, hiszen ez csak még jobban csökkenti az önbizalmad. Mindenki egyedi, egyedi problémákkal, és egyedi erősségekkel. Ne becsüld le magad, inkább végy példát másokról. Engedj fel, szórakozz! Csinálj mindent mértékkel, és megfelelő önbizalommal. Mosolyogj, és érezd jól magad!

(Gy.R. – wikihow)