kollégium
#Suli, munka

Izgulsz a kollégium miatt? 7 tipp, hogyan győzd le a félelmeidet

2019.09.06.
2 perces olvasási idő

Bár izgalommal tölthet el a tény, hogy a koliba költözés miatt hátad mögött hagyod a szüleidet, és valamelyest az önállóság útjára léphetsz, akadhat egy-két félelmed is a kolesztől.

Ha egy másik városban vagy országban folytatod a tanulmányaidat, előfordulhat, hogy bepánikolsz, és félelmek, kételyek merülnek fel benned, mert egyedül vagy egy számodra új világban. Szerencsére, nem kell, hogy az idegesség, és a benned lappangó félelem teljességgel felemésszen. Összeszedtünk 7 tippet, amelyek segítségével leküzdheted a kolitól való félelmeidet.

1. Ne feledd, mindenki ugyanebben a helyzetben van

Nyugodj meg, nem te leszel az egyetlen friss hús a kollégiumban idén ősszel. Emlékeztesd magad arra, hogy mindenki ugyanebben a helyzetben van, és a kollégisták nagy része ugyanúgy érez, mint te. Sok fiatal számára ez lesz az első alkalom, hogy elszakadnak a szüleiktől. Ráadásul maguk mögött kell hagyniuk a barátaikat, akikkel az elmúlt évek során megismerkedtek.

2. Nyugtasson meg a tudat, hogy az érzéseid csak ideiglenesek

Előfordulhat, hogy olyan ideges vagy, hogy még az is megfordul a fejedben, hogy más kollégiumiskolát keresel. Nem csak azzal a gondolattal kéne komolyabban megbarátkoznod, hogy nem te vagy az egyedüli újonc, hanem azzal is, hogy a félelem és idegesség csak ideiglenesek, idővel el fognak múlni. Amint jobban megismerkedsz az ott lévő emberekkel, élvezni fogod a kollégiumban eltöltött időt.

3. Derítsd fel a terepet

Ha van rá lehetőséged, kétségtelenül jó döntés minél előbb felderíteni a kolit és annak környékét. A legtöbb kollégiumban van elsős avatás, ahol az elsősöket, illetve a más iskolákból érkezett diákokat köszöntik. Így könnyebb lesz beilleszkedni és megszokni, megismerni a környéket.

4. Haverkodj össze a szobatársaiddal

Mielőtt beköltözöl a koliba, a kollégium valószínűleg megadta az elérhetőségét és személyes információit annak a személynek, aki a szobatársad lesz. Lépj kapcsolatba ezzel a személlyel telefonon, vagy a közösségi média használatával. Ha beszélsz vele, mielőtt megkezdődik a tanítás, és megismered, összebarátkozol vele, csökkenni fogod az aggodalmad és kényelmesebben fogod érezni magadat.

5. Beszélj az érzéseidről

Nincs abban semmi szégyellni való, ha elismered, hogy ideges vagy és akadnak félelmeid, amikor az életed egy új fejezetébe lépsz. Beszélj a szüleiddel, vagy keress meg régi haverokat, és cseréljetek gondolatokat, mi is fog történni, hogyan lehet ezzel megküzdeni. Előfordulhat, hogy hasznos tippekkel bővülhet a tarsolyod, ezáltal jobban fel leszel készülve az előtted álló tanévre.

6. Gyakorold az önállóságot

Az idegességed egyik komoly kiváltó oka az lehet, hogy nincsen tapasztalatod az önálló életben. Ha nem fizettél még be sohasem csekket, nem főztél, mostál magadra, felmerülhet benned, mi lesz anyu és apu nélkül. Gyakorolj minél többet pár olyan hasznos képességet, mint a spórolás, főzés, mosás, stb.

7. Ne légy negatív

Ahelyett, hogy a következő pár napot morgással és aggódással töltenéd, és azon törnéd a fejed, mi is fog rosszul elsülni, koncentrálj arra, mi fog jól menni! Az első éved, amit távol töltesz az otthonodtól, kihívást fog jelenteni, de semmi olyan nem fog felmerülni, amit ne tudnál kezelni.

Bár nem leszel rá mindig képes, hogy szabályozd a gondolataidat, nem kell, hogy a fejed csak és kizárólag a kolitól való rettegéssel legyen tele. Ez az életednek egy rendkívül izgalmas szakasza. Egy év múlva azt sem fogod tudni, miért voltál egyáltalán ideges a beköltözéskor.

(KamaszPanasz - GY.P.F. allwomenstalk)

Kapcsolódó címkék

suli