egyetem
#Suli, munka

Készülj fel a kollégiumi évekre!

2015.07.29.
2 perces olvasási idő

Az egyetemi felvételi sok tini számára fordulópontot jelent. Kiszakadni az otthon biztonságából és egyedül döntéseket hozni - sok hibával, de egyben sok tapasztalattal is járhat.

A kollégiumi évek nagy mértékben hatnak az egészségedre, a bőrödre, a súlyodra, a biztonságodra és az általános hangulatodra, ezért érdemes rájuk alaposan felkészülni.

Ne diétázz!

Készülj fel a kollégiumi évekre!Mindenekelőtt kezdd azzal, hogy abbahagyod a diétázást. Ilyenkor a fogyókúra haszontalan és csak az energiádat pazarolja. A tinik hajlamosak azt gondolni, hogy tökéletes formába kell hozniuk magukat a kollégiumi életet megelőzően. Úgy hiszik, hogy a beilleszkedésnek az a legjobb módja, hogy leadnak néhány kilót. Az egészség érdekében hozott káros döntések legyengítik a szervezetet és a következő évek így nem a szórakozásról, hanem a szenvedésről szólhatnak. Ne fogyókúrázz: csupán egyél ésszel! Az étel minőségére koncentrálj – a tápláló, egészséges étkezés a fontos, nem a kalóriák!

Mozogj!

A sok koleszos buli mellett könnyű elhanyagolni a rendszeres testmozgást. Ilyenkor a tanulás miatt egyébként is háttérbe szorul a mozgás jelentősége. Ezért kis dolgokkal kezdj először, ezáltal több energiád marad napközben. Ha most egészséges szokásokat alakítasz ki, a húszas éveidben ez később is Z előnyödre válhat. Séta, kocogás, súlyzózás, jóga, pilátesz, vagy a kedvenc sportod – ezek mind jót tehetnek az anyagcsere-folyamatoknak és a nyugodtabb alvásnak.

Mértékkel igyál!

Sokan gondolják azt, hogy koliban lakni egyenlő a folytonos bulizással. Ez nem igaz: az alkoholos italok túlzott fogyasztása a legrosszabb, amit tehetsz az elméddel és a testeddel. Az ivászat következménye a függőség és az egészségtelen szokások kialakulása, sőt, bizonyítottan a depresszió egyik okozója is lehet. Ne azzal törődj, hogy a többiek mit gondolnak! Elfogadnak vagy sem, az ivászat és a dohányzás nem fogja jobbá tenni az életedet – jogod van elutasítani!

Légy elővigyázatos!

Bár az ember a húszas éveiben vakmerő és meggondolatlan, azért nem árt az óvatosság. Egy társasági összejövetel vagy buli után könnyen veszélybe sodorhatod magadat éjjel. Vigyázz a biztonságodra! Ne hívj fel idegeneket a szobádba, akikben nem bízol meg teljesen, és ügyelj rá, hogy milyen társaságba keveredsz! Légy óvatos, hogy megelőzd a veszélyt!

Keress munkát!

A kollégiumban meg kell tanulnod egyedül kezelned a pénzügyeidet – ehhez egy állás ideális segítség lehet. Ráadásul a tapasztalatok elengedhetetlenek a jövőbeli boldogulásodhoz. Az állásinterjúkon is sokat számít a gyakorlat: a munkáltatók nagyra becsülik a tapasztalt munkaerőt.

Csatlakozz egy közösséghez!

Egy közösség tevékenységeiben részt venni jó lehetőség egy kollégista számára. Diákszervezetek, sportcsapatok vagy baráti körök lehetővé teszik az ismerkedést, így nem leszel magányos. Nem vidd túlzásba, nehogy mindez a jegyeid rovására menjen, ne a kollégiumi szobádban vagy a bulikban élj társasági életet! Az ilyen tevékenységek során hasznos és szórakoztató módon töltheted a szabadidődet.

Ügyelj a jegyeidre!

A kollégium nem olcsó hely, még ha ösztöndíjas is vagy, szóval ne vesztegesd az idődet! Nem kell persze állandóan magolnod, hogy jók legyenek a jegyeid, csak viselkedj okosan: ne aludj az órákon és ne hagyd ki őket! Így kevesebb energiával lesznek jobbak a jegyeid. Az ötös átlagot a munkaadók is jobban értékelik. Erőltesd meg magad!

Pihenj!

Ha egyik nap későn kelsz fel és az egész napodat a barátaiddal vagy valami közösségi programon töltöd, és másnap korán kelsz és rohansz az órádra, akkor egész nap halálosan fáradt leszel. Nemcsak a depresszió és a stressz fog kerülgetni, de plusz kilókat is felszedhetsz és az órákon is rosszabbul fogsz teljesíteni a mindennapos rohanás miatt. Minden nap aludj legalább 7 órát!

Bánj okosan a pénzzel!

Mindig bánj felelősségteljesen a pénzzel! Ne egészségtelen ételekre vagy italokra költsd! Spórolj inkább, hogy kifizethesd a számláidat, és hogy gondoskodhass saját magadról! Felnőttkorodban nagy hasznát fogod venni ennek.

(B.Cs.)