főiskola
#Szülőknek

4 dolog, amivel felkészítheted gyermeked a főiskolára

2023.08.02.
1 perces olvasási idő

A főiskolára való felkészítés jóval előbb elkezdődik, mint a gimnáziumi végzős év. A diákok folyamatosan próbálják megtanulni, hogyan egyensúlyozzanak az iskola és a szociális élet között és emellett jó döntéseket hozzanak. Ez mind megalapozza a főiskolaválasztást is.

Felkészülni a felelősségvállalásra

Sok embernek a főiskola az első olyan hely, ahol magukra vannak utalva. Ez egy vidám, de kihívásokkal teli időszak. Erre úgy készítheted fel gyermeked, hogy már hamarabb is önállóságra neveled. Például otthon mered hagyni egy hétvégére némi pénzzel, feladatokkal. Hagyd, hogy olyan feladatokkal birkózzon meg otthon, amivel később már teljesen egyedül kell. Saját magukra kell majd mosniuk, egyedül közlekedniük. Szintén jó megoldás, ha hagyod, hogy állást szerezzen magának, ami az önbizalmát is javítja.

Pénzügyi szabadság

Ha gyermeked felelősségére lesznek bízva a pénzügyi dolgok főiskolai éveiben, erről jobb lesz előre beszélni. Tudasd gyermekeddel, mennyibe kerül az iskola, hogy működnek a hitelek, ösztöndíjak. Ha megérti a pénzügyi követelményeket, akkor az iskolába való bekerüléshez és az ösztöndíjszerzéshez is motiváltabb lesz.

Szex, drog, rock&roll

A főiskolán rengeteg kísértés várja majd gyermeked. Fontos, hogy már évekkel előtte beszéljetek a döntésekről, azoknak következményeiről. Ne várj addig, amikor már kirepülnek a fészekből. Ha már a gimnáziumi évek alatt is kap egy kis szabadságot, akkor könnyebben birkózik meg a főiskolai, egyetemi kísértésekkel is.

Az iskolaválasztás

Főiskolát/egyetemet választani nem egyszerű dolog. Ilyenkor nem feltétlen tudja még az ember, hogy mivel akar foglalkozni, hol akar élni. Segíts gyermekednek fontossági sorrendet felállítani. Látogassatok meg különböző iskolákat.

Amikor pedig eljön a nap, hogy beköltözzenek és egy új fejezetet kezdjenek meg az életükben, biztos lehetsz majd benne, hogy gyermeked felkészült rá. Keményen dolgozott, hogy odakerüljön és készen áll a lehetőségek megragadására.

(KamaszPanasz – K.F.)