szülő
#Szülőknek

Ha a kamasz szétszórt

2016.10.16.
2 perces olvasási idő

Kamaszkorban gyermekének különböző iskolai vagy iskolán kívüli problémákkal kell szembenéznie. Ám Ön, mint szülő rengeteget segíthet gyermekének azzal, ha aktívan támogatja és kiáll mellette. Tippjeinket alkalmazva segíthet gyermekének iskolai előmenetelében és céljai megvalósításában.

Ha a kamasz mindent az utolsó pillanatra hagy

A kamasznak szüksége lenne valamire másnap az iskolában, de mindezt este 9 órakor közli Önnel. Ismerős a helyzet? Annak ellenére, hogy ez időnként megtörténik a kamasszal, még nem jelenti azt, hogy gyermeke szétszórt. Az emberek időnként elfeledkeznek dolgokról, különösen, ha állandóan idegeskednek az iskolai feladataik és eredményeik miatt.

Ha gyermekével ez csak ritkán fordul elő, akkor tegyen meg minden Öntől telhetőt, hogy a kamasz időben beszerezze a másnapra szükséges kellékeket, vagy időben befejezze a szükséges feladatot, majd emlékeztesse gyermekét arra, hogy a következő alkalommal ne hagyja az egészet az utolsó pillanatra. Tudassa vele, hogy legközelebb következményekkel kell számolnia. Így a kamasz tisztában lesz azzal, hogy mik az Ön elvárásai.

Ha gyermeke rendszeresen szétszórt, beszélgessen el vele arról, hogy hogyan tudnák elkerülni a következő ilyen alkalmat. Ezt, ha kell, játssza el vele több alkalommal is, és ismételje el mindig ugyanazt. A kamaszok esetében sokszor, akár 3-4 alkalommal is el kell ismételnie ugyanazt, hogy az valóban tudatosodjon bennük.

Ha gyermeke nem vesz részt semmilyen tanórán kívüli tevékenységben

A tanórán kívüli tevékenységek nagyban építhetik a tini készségeit és személyiségét. Éppen ezért érdemes segíteni megtalálni gyerekének azt az elfoglaltságot, ami valóban érdekli. Az iskolán kívüli tevékenységek:

  • Az érdeklődési körére alapozva segítenek kamasz gyermekének megérteni és felfedezni azt, hogy ki is ő valójában.
  • Erősítik gyermeke önbizalmát és megmutatják neki, hogy mi mindenben tehetséges.
  • Segítenek megtanulni a kamasznak a felelősségteljes viselkedést, illetve azt, hogyan kell másokkal együttműködnie.
  • Lefoglalja gyermekét és elűzi unalmát.

A középiskolákban általában számtalan iskolán kívüli tevékenység lehetőség kínálkozik, illetve a közelben is valószínűleg rengeteg olyan program van, melyek gyermekét érdekelhetik (például városi sportcsapat, önkénteskedés, stb.). Beszélgessen gyermekével érdeklődési köréről, illetve ha szükség van rá, beszélgessen el gyermeke tanáraival is.

Ha gyermeke túl sok mindent csinál

Sokszor a kamaszok túl könnyen mondanak igent valamilyen szórakoztató dologra és túl nehezen mondanak le róla. Ennek eredményeképp gyermeke az iskolai munkától, házi feladatoktól, edzésektől és közösségi életétől betáblázva találhatja magát, ami egy idő után mindent a feje tetejére állíthat. Ha az alábbi leírás a gyermekére emlékezteti, a legjobb megoldás, amit tehet, ha egyes dolgokat kiiktat gyermeke napirendjéből.

  • 1. Üljön le gyermekével és vessen egy pillantást gyermeke napi beosztására, órarendjére.
  • 2. Kérje meg gyermekét arra, hogy állítson fel egyfajta fontossági sorrendet, prioritást.
  • 3. Állítsanak össze együtt egy új napirendet, és vegyék ki azokat a tevékenységeket, amik nem férnek bele gyermeke életébe.

Megeshet, hogy mások nyomást gyakorolnak gyermekére, és azt akarják, hogy folytasson egy olyan tevékenységet, melyet gyermeke egyébként nem szeretne tovább csinálni. Ebben az esetben találjanak ki egy tervet, melyet gyermeke alkalmazhat. Lehet, hogy szükség lesz az Ön segítségére is. Hagyja, hogy ezt a döntést a kamasz hozhassa meg.

(KamaszPanasz - Gy.A., parentingteens.about.com)