olvasás
#Szülőknek

7 tipp, hogy gyermeked rávedd az olvasásra

2020.07.07.
2 perces olvasási idő

Gyermekeinket rávenni az olvasásra egy igazi kihívás a mai modern világban. A legtöbb tini életében a számítógépek, videojátékok, okos telefonok pótolták a könyveket. Az olvasás azonban tini gyermeked sikerében kulcsfontosságú lehet.

Kutatások kimutatták, hogy azok a tinik, akik szórakozásból könyvet olvasnak, jobban teljesítenek. Az olvasás fejleszti a szókincset és értelmezőképességet, ami elengedhetetlen a felsőoktatásban és a munka világában egyaránt, illetve bővíti a látókört. Sok új témakörről hall, új helyeket ismerhet meg és utazhat időben, mindezt olvasás közben.

Csökkentsd az elektronikát

Az elektronikus könyveknek is vannak előnyei, de a papír alapúknak annál több. A gyermekek szemének jót tesz, ha nem folyamatosan a képernyőt bámulják és egy igazi, keményfedelű könyvről nehezebben feledkezik meg, mint az e-bookján találhatóról. Engedélyezz napi két órát a képernyők előtt és gyermeked máris nagyobb eséllyel fog egy könyvhöz nyúlni.

Legyél példakép

Hiába mondod gyermekednek, hogy olvasnia kell, miközben te a tv-t bámulod. Ehelyett legyél példakép és mutasd meg neki, hogy a te életedben is nagyon fontos az olvasás.

Egy könyv mindig jó ajándék

Vásárolj gyermekednek könyvet a hobbijáról, jövőbeli lehetőségekről, bármiről, ami iránt érdeklődik. Ha nem vagy biztos abban, mit szeretne, vegyél neki könyvutalványt.

Nézegessetek könyveket

Az egyik legjobb módja az olvasás megszeretésének a könyvesboltban való sétálgatás. Ezek a boltok általában szépen be vannak rendezve, így gyermeked felfedezheti, milyen stílus, milyen téma érdekli legjobban.

Beszélj kedvenc könyveidről

Beszélj azokról a könyvekről, amiket fiatalkorodban szívesen olvastál, illetve azokról, amiket felnőttként is inspirálónak vagy hasznosnak tartasz. Kérdezd gyermeked az általa olvasott könyvekről vagy arról, hogy mit szeret legjobban az olvasásban.

Könyvtárlátogatás

A könyvvásárlás néha drága mulatság és sok ember elfelejti, hogy egy könyvtárban ingyen kölcsönözhet ki könyveket. Vidd el gyermeked könyvtárba rendszeresen, teremtsetek egy új hagyományt, szokást. Sok könyvtárnak van tiniknek szóló programja, bemutatókat szerveznek az írókkal, költőkkel. Önkéntes munkára is van lehetőség. Nézd meg, hogy a közelben lévő könyvtár vajon tud-e ajánlani olyan programokat, ami érdekelné tini gyermeked.

Alapítson gyermeked könyvklubot

Sok iskolában és könyvtárban léteznek könyvklubok, de lehet nem olyan olvasmányokról szólnak, amik érdekelnék gyermeked. Ha nem talál megfelelő könyvklubot, ösztönözd gyermeked, hogy létrehozzon egyet. Ez a legalkalmasabb módja, hogy az olvasást egy kellemes szociális programmá tegyétek. A legfontosabb persze, hogy hasonló érdeklődésű embereket kell keresni. Míg az egyik könyvklub a sci-ficről szól, a másik a romantikus regényeket helyezi előtérbe. Gyermekednek talán ki kell lépnie a szűk ismeretségi köréből, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozzon. Az új emberekkel való találkozás és beszélgetés pedig az egyik legjobb módja a tanulásnak és fejlődésnek.

(KamaszPanasz - K.F.)