házimunka
#Szülőknek

Hogyan spóroljon gyermeke iskolai ruháin?

2016.08.29.
2 perces olvasási idő

Minden évben a nyár utolsó napjait azzal töltik a szülők és a kamaszok, hogy felkészülnek az iskolára. Elérkezik az idő arra is, hogy új ruhákkal szerelje fel gyermekét az iskolakezdésre - ám ennek nem feltétlenül kell drágának lennie.

Annak ellenére, hogy a kiskamaszok általában azokat a ruhákat szeretnék, melyek divatosak, tudnia kell, hogy mindig vannak olyan okos módszerek, melyekkel komoly összegeket lehet megspórolni. Ráadásul, ha előre tervez, még a többi iskolai felszerelésre is félre tud tenni.

Leltározzon!

Mielőtt elindulnának a bevásárlókörútra, először vegye leltárba, hogy gyermekének milyen ruhadarabjai vannak. Nézze végig gyermeke összes fiókját és szekrényét és vegye leltárba, hogy mi az, amit gyermeke kinőtt, és mi az, ami még hordható. Ha gyermeke nem nőtt sokat a nyáron, valószínűleg az előző évben hordott ruhái jók lesznek rá. A kinőtt ruhákat pedig felajánlhatja a Vöröskeresztnek vagy egyéb segélyszolgálatoknak.

Priorizáljon!

Készítsen egy listát azokról a ruhadarabokról, melyekre gyermekének biztosan szüksége lesz az iskolában - farmer, pólók, cipő, tornacipő, öv, alsónemű, pulcsi, kabát, fehér blúz, tornaruha stb. Majd priorizáljon aszerint, hogy mire van gyermekének leginkább szüksége, és melyek azok a darabok, melyeket még nem nőtt ki! Például ha gyermekének több farmernadrágja is van, akkor felesleges újat venni, ám ha gyermeke lába nőtt 1-2 számot a nyáron, akkor az új cipőknek kell a lista legelején lenniük.

Állítson össze egy iskolakezdési büdzsét!

A kiskamaszok kedvelik a divatos ruhákat, ám nem feltétlenül értik meg, hogy mit is jelent egy bizonyos költségkereten belül költekezni. Az iskolába való ruhák és felszerelések vásárlása egy nagyszerű alkalom arra, hogy megtanítsa gyermekének a pénzzel való spórolás és tervezés alapjait. Legyen konkrét elképzelése arról, hogy pontosan milyen összeget szán egy bizonyos ruhadarabra - ha gyermeke pedig mégis ragaszkodna például egy olyan cipőhöz, ami nem fér bele a keretbe, akkor mondja el neki, hogy a zsebpénzéből kell kifizetnie a különbözetet.

Vásároljon akciók alatt vagy nagykereskedésekben!

Az iskolaszezon kezdete előtt számos áruházlánc és márkabolt hirdet különböző akciókat. Ezeket mindenképpen érdemes kihasználnia, hiszen rengeteg pénzt spórolhat meg. Másik ötlet lehet, ha nagykereskedésekben vagy outletekben vásárol, hiszen ezekben az áruházakban jelentősen olcsóbban juthat ruhadarabokhoz, cipőkhöz, de akár még egyéb iskolai felszerelésekhez is.

Vegyen tartós és könnyen kezelhető ruhákat!

A kiskamaszok gyakran nem kímélik a ruháikat, így érdemes olyan darabokat venni, melyek strapabírók és legalább egy egész éven keresztül egyben maradnak. Emellett fordítson figyelmet arra, hogy olyan ruhákat válasszon, melyeket könnyen lehet kezelni - egyes darabokat nem lehet géppel mosni vagy vasalni, ami rengeteg időt vehet el Öntől a későbbiekben. Emellett próbálják meg elkerülni a rossz minőségű nyomtatott pólókat - a szövegek vagy képek gyorsan lekophatnak néhány mosás után.

Gondolja át, hogy mennyire illenek egymáshoz a ruhák!

Ha már vásárol, érdemes olyan ruhadarabokat választani, melyek illenek gyermeke többi ruhájához. Emellett arról is érdemes megbizonyosodnia, hogy a gyermeke iskolájának vannak-e az öltözködésre vonatkozó szabályai. Próbáljon meg alapdarabokat venni gyermekének, melyeket könnyen lehet egymással kombinálni, és ruházzon be néhány szolíd kiegészítőbe, melyekkel könnyen feldobhatja az egyszerű darabokat is!

Mondjon nemet a TV-sorozatos vagy logós ruhadarabokra!

Bár lehet, hogy gyermeke azt a pólót szeretné megvenni, amin a kedvenc sorozathőse van, mégis érdemes az ilyen ruhákat otthagyni. Ezek a ruhadarabok általában jóval drágábbak is, mint a többi, másrészt amilyen gyorsan változik a kamaszok ízlése, a jelenlegi kedvence pár hét múlva már cikivé válhat.

Vegyen akár több darabot is!

A kiskamaszokkal nehéz vásárolni, hiszen elég válogatósak tudnak lenni. Így ha például kiskamasz fia talál egy pár olyan cipőt, melyek tetszenek neki és megfelelőek, akkor akár vegyen ugyanabból a cipőből egy másik párat is, ami 1-2 számmal nagyobb - így gyermeke akkor is fogja tudni hordani, ha a lábai nőnek az év alatt, illetve így egy másik bevásárlókörutat is megspórolhat!

(KamaszPanasz - Gy. A.)