szülő
#Szülőknek

Hogyan készítse fel gyermekét a középiskolára?

2014.08.20.
2 perces olvasási idő

Gyermeke minden évben komoly kihívásokkal néz szembe, amikor szeptemberben visszatér az iskolapadba. Ám a középiskola kezdetével az órák is sokkal nehezebbek lesznek. Mindez és a döntések sok stresszt okozhatnak gyermeke számára - így mindenképp szüksége lesz az Ön segítségére.

Az alábbi 5 tipp segíthet kamasz gyermekének, hogy gond- és aggódásmentes legyen az idei tanévkezdés és a középiskola.

Szervezze meg családja szabadidejét!

Hogyan készítse fel gyermekét a középiskolára?Az órarendek, különórák és a napi programok évről évre változnak, így érdemes ezeket valahova lejegyezni. Állítsanak össze egy heti menetrendet, amit kiraknak egy mindenki által látott helyre (például a hűtőre). Bizonyosodjon meg arról, hogy minden egyes esetleg változást vagy módosulást is feljegyez. Majd minden reggel és este nézze meg, hogy mi is a család összes tagjának programja - beszéljék meg, hogy ki mikor és hol találkozik, kit kell fuvarozni, stb.

Vegyenek új ruhákat az iskolába!

Használja ki az iskolakezdési akciókat és vegyen olyan új ruhadarabokat gyermekének, amire szüksége lesz. Ne felejtse el a sportolós felszereléseket sem a testnevelés órákra - kamasz gyermeke nagyon örülni fog, hogyha új és vagány ruhákban sportolhat. Természetesen tudjuk, hogy nem akarja elkényeztetni gyermekét és azt sem szerené, hogy vásárlásmániás legyen, ám egy pár új ruhadarab növelni fogja gyermeke önbizalmát, amire pedig szüksége lesz a középiskola első napján.

Nézzék át az iskolai felszereléseket és szerezzék be a szükséges darabokat!

Gondolják végig kamaszával közösen, hogy milyen íróeszközökre, füzetekre és másra lesz szüksége a középiskolában. Gyűjtsék össze a tavalyról megmaradt tollakat, ceruzákat, radírokat, esetleg üres füzeteket és vegyenek meg minden más hiányzó alapfelszerelést. A legnagyobb vásárlást viszont érdemes az iskola első hetére hagyni, hiszen a legtöbb tanár az első óráján fogja elmondani, hogy milyen és hány darab speciális felszerelést követel tanulóitól. Emellett az olyan apróságokat sem szabad elfelejteni, mint a dezodor vagy törölköző a testnevelés órákra.

Beszéljék át a célokat és az elvárásokat!

A középiskolai év kezdete nagyszerű alkalom arra, hogy új célokat és elvárásokat tűzzenek ki - mind a tanulmányi eredményekre, mind az iskolán kívüli elfoglaltságokra nézve! Természetesen mindenképp elérhető és reális célokat tűzzön ki gyermeke elé és ne gyakroljon rá túl nagy nyomást! Emellett győződjön meg arról, hogy megbeszélik, a nap melyik időpontját jelölik ki a házi feladatok megírására.

Készüljenek fel érzelmileg is!

A középiskola kezdete nagyon sok stresszel jár mind a szülők, mint a kamasz gyermekük számára. Próbáljanak meg a tanév kezdete előtt egy kis időt közösen tölteni és együtt kikapcsolódni. Beszélgessenek a középiskoláról és az új tanévről és biztosítsa gyermekét, hogy Önökre mindig számíthat, akármiről is legyen szó - még akkor is, ha úgy érzi, hogy ezt gyermeke úgyis tudja. Sokkal könnyebb a külső stresszforrásokat úgy kezelni, hogyha az ember tudja, hogy számíthat valakire.

(Gy.A., about.com)