szex
#Szülőknek

Hogyan beszéljen gyermekével a szexről?

2012.11.12.
2 perces olvasási idő

Halogatni lehet ugyan a beszélgetést a kamasz gyermekkel, de előbb vagy utóbb túl kell lenni rajta. Beszélni a szexről a tizenéves kamasz gyereknek? Hogyan, mikor és miről beszélgessen gyermekével? Összegyűjtöttünk 9 jó tanácsot, amely segíthet.

Mit gondolhat a gyermekünk a szexről, mivel tudhat minket szülőket meglepni? Egy tanulmány szerint 1000 tizenéves (11-14 év közöttiek) közel fele azt mondta, hogy van barátja/barátnője és minden negyedik fiatal azt mondta, hogy a párjával való románcuk részét képezi a szex is.

A szülők többsége ártatlannak gondolja a gyermekét

Mi a szülők véleménye erről? A megkérdezett szülők csupán hét százaléka gondolja azt, hogy a gyerekük tovább megy a csókolózásnál és a kézfogásnál.

A szex, mint téma, annyira kényes egyes szülők számára, és annyira kényelmetlennek érik a beszélgetést, hogy csak halogatják azt, és úgy gondolják, hogy a gyermekük egyébként is túl fiatal még a szexhez.

Előfordulhat azonban, hogy amikor a szülő végre elhatározza, hogy leül a gyermekével beszélgetni, kiderül, hogy a gyerek már rég túl van az első szexuális élményén.

Egy felmérés szerint azok a gyerekek, akikkel a szüleik időben beszéltek a szexről, annak előnyeiről és hátrányairól, a szexuális úton terjedő nemi betegségekről, a terhességről és a védekezésről, sokkal óvatosabbak, mint a társaik. Illetve nagyobb valószínűséggel később kezdik meg a nemi életüket. Kevesebb partnerük is van az életükben.

Hogyan, mikor, miről beszélgessen a gyermekével?

Íme, 9 jó tanács

  • Keresse meg a megfelelő pillanatot! Beszélgessen el a gyerekével például az iskoláról, a bulikról, a haverokról. A könnyed beszélgetésben hagyja, hogy természetes módon ráterelődjön a szó a szexre. Ha így kezdi a beszélgetést: „Itt az ideje, hogy beszélgessünk, tudod miről?”, akkor a beszélgetés már eleve feszengve és rosszul indul. Ha mondjuk, a szabadban egy padon beszélgetnek és meglátnak egy kézen fogva sétáló párt, vagy ha a szobában beszélgetnek és a TV-ben egy csók-jelenetet látnak, az segíthet előre vinni a témát.
  • Jól gondolja meg, hogy mit mond a gyerekének! Azt látja, hogy lánya állandóan más és más fiúval lóg és szólni szeretne neki, de nem tudja, hogy hogyan tegye? Csak megfontoltan és óvatosan kezdje a beszélgetést, nehogy megbánts a lányát.
  • Számoljon az akadályokkal! A beszélgetések során, ha a gyerek ellenállást tanúsít, csak bólogat, de közben a gondolatai máshol járnak, próbáljon meg inkább nem eldöntendő kérdéseket feltenni. Vagy közösen járják végig a lehetséges helyzeteket (szerepjáték), hátha valamelyik helyzetben felismeri önmagát a gyerek.
  • Legyen jó hallgató! Kerülje a „lelkifröccsöt” és ne kezdjen hosszú monológba. Ne vágjon gyermeke szavába! Ha elkezdte, hadd fejezze be. Örülni kell, hogy egyáltalán magától megszólalt. Szépen hallgassa végig, és amikor befejezte, csak azután mondja el a véleményét és adjon tanácsot!
  • Segítsen gyermekének megfontolni a szex és az azzal kapcsolatos választások (partner, védekezési módszer) előnyeit és hátrányait.
  • Magyarázza el a gyermekének, hogy a szexualitás nemcsak testi intimitás, hanem lelki is! A szexualitás nemcsak a testi örömökről szól, hanem arról is, hogy szeressük és tiszteljük önmagunkat és a partnerünket is.
  • Tanítsa meg gyermekének azt, hogy a szexuális nyomásra hogyan reagáljon!
  • Ne féljen belemenni a részletekbe! Ha úgy gondolja, hogy a gyermeke már él nemi életet, az nem jó stratégia, ha csak ül otthon és abban reménykedik, hogy a gyermeke használ óvszert. Menjen el a boltba, vegyen egy csomaggal, és beszélgessenek el arról, hogy mennyire fontos az óvszer használata!
  • A beszélgetés folyamatos legyen! Ne csak egy-két beszélgetésből álljon a dolog. Az időnként megismétlődő beszélgetések szorosabbra fűzhetik a kapcsolatukat.

(M. T., newsweek.com)