szülő
#Szülőknek

Ha a kamasz elalszik az órán

2017.02.23.
1 perces olvasási idő

Kamaszkorban gyermekének különböző iskolai vagy iskolán kívüli problémákkal kell szembenéznie. Ám szülőként Ön is rengeteget segíthet gyermekének azzal, ha aktívan támogatja és kiáll mellette.

Ha gyermeke elalszik a tanórán

A tiniknek nagyon zsúfolt a reggeli beosztásuk - minden nap korán kell felkelniük és elkészülniük, ha azt akarják, hogy elérjék a buszt és időben odaérjenek az iskolába. Ehhez az szükséges, hogy az előző este elegendő pihenéshez jussanak, hiszen enélkül túl fáradtak lesznek ahhoz, hogy akármire is koncentrálni tudjanak az órákon - ráadásul akár el is aludhatnak egy tanóra alatt.

Ha gyermeke elalszik a tanórán, két dolog történik

  • nem tud odafigyelni és nem érti meg az adott óra anyagát,
  • illetve elveszíti a tanár tiszteletét.

Emellett az iskolai szabályoktól függően más következményei is lehetnek annak, hogy elaludt. Mindezek gyermeke sikerét veszélyeztethetik, de jó hírünk van - minderre van megoldás!

Hogyan előzhető meg a tanórán való alvás?

1. Beszéljen meg a tinivel egy "takarodó-időt", ami a hétköznapokra vonatkozik. Ez az időpont ne legyen később este tíz óránál, ideális időpontkén este 9 órát ajánlanánk. Ezután az időpont után kapcsoltassa ki vele a számítógépét, televízióját, telefonját, ám ha a kamasz szeretné, engedje meg neki, hogy nyugodt zenét hallgathasson, ami segíthet neki az elalvásban.

2. Segítsen gyermekének egy esti rutin kialakításában, ami segít neki a nap végén fokozatosan lenyugodni. Egy kád forró vízben való fürdés vagy olvasás mind olyan cselekvések, amik hatékonyan működnek. A számítógép kikapcsolása és a barátaitól való elköszönés egy órával alvás előtt szintén segítenek a relaxációban.

3. Mutasson rá az elegendő mennyiségű alvás előnyeire, miután a kamasz megfelelően kialudta magát! Ebben az állapotban gyermeke is könnyebben megérti – hiszen érzi – a kipihentséggel járó előnyöket, illetve azt, hogy mindez hogyan segítheti céljai elérésében.

Ha gyermeke nem jön ki a tanáraival

Pontosan tudjuk, hogy nem mindenki tud hatékonyan együttműködni másokkal. A különböző személyiségek könnyen összecsaphatnak, illetve sokszor félreérthetik a másik elvárásait. Beszéljen kamasz gyermekével és készítsenek egy listát a problémákról, illetve azokról a lehetséges megoldásokról, amikkel javíthatják tanárával való kapcsolatukat. Emlékeztesse rá, hogy a célja a jó jegy szerzése, ehhez pedig nem árt, ha nincs rosszban a tanárával. Gyermekének mindig tisztelettel kell viselkednie a tanáraival.

(Gy.A., parentingteens.about.com)