alvás
#Testi problémák

7 módszer a pihentető alvásért

2023.12.15.
1 perces olvasási idő

Manapság sokkal népszerűbb a nyüzsgő, elfoglalt életstílus, mint valaha, ezért a jó minőségű alvás nagyon fontos. Mindezek után, ha csak korlátolt mennyiségű időd van, akkor szánd alvásra minden szabad percedet!

Tanácsaink segítenek, hogy jól aludj.

1. Fektess be egy jó minőségű matracba

Hiszed vagy sem, gyakran az ágyad tart ébren éjszaka. Ha hadban állsz az alvással, jobban tennéd, ha vennéll egy jó minőségű matracot. Ha még nem is szenvedsz álmatlanságban, előfordulhat, hogy a kényelmetlen alvás nap közben fájdalmakat vagy fáradságot eredményez.

2. Bölcsen válassz párnát

A párnád kiválasztása kihívást jelenthet. A párna kiválasztásánál a kényelem az első és legfontosabb szempont, és rendszeres használat mellett bizonyos időközönként szükséged lehet egy újra. Keress olyan ergonómikus párnát, amelynek olyan a felépítése, amin nyugodtan tudsz aludni, bármilyen pozícióban. Például ha te az oldaladon szoktál aludni, akkor keress az oldalukon alvóknak kitalált párnát!

3. Semmi felesleges ne legyen az ágyadon

Ne pakolj az ágyadra, sem napközben, sem pedig éjszakára! Az ágyad az alvás helyszíne, semmilyen tárggyal ne korlátozd magad alvás közben!

4. Vegyél kutyafekhelyet

Manapság egyre több ember engedi a háziállatát maga mellé este, ami nagy hiba, ha gondok vannak a jó alvással. A kutyák túl sok helyet foglalnak el, és a mozgolódásukkal felébreszthetnek. Vegyél egy kutyaágyat, és ne engedd a kedvencedet az ágyadra!

5. Testedzés és alvás

Kiváló ötlet, ha egészséges akarsz lenni, és bele akarsz merülni a testedzés gyakorlásába. Csak légy biztos abban, hogy nem mozogsz túl későn. Valójában az edzés az éberség érzését kelti, ezért végezdúgy a gyakorlatokat, hogy azokat befejezd lefekvés előtt 2 órával!

6. Étkezési tanácsok: milyen ételek segítik a nyugalmas alvást?

Étkezési szakértők egyetértenek abban, hogy lefekvés előtt nem érdemes sokat enni, ez feltétlenül segít a gyorsabb elalvásban. Éppen ezért lefekvés előtt tartózkodj a nagy étkezésektől! Nemcsak nagyon egészségtelen, de ébren is tarthat. Válaszd inkább a kis étkezést, kevés cukorral és teljesen koffeinmentesen.

7. Kérj orvosi vizsgálatot, ha álmatlanságban szenvedsz

Ha a körülötted lévők állandóan panaszkodnak az alvás közbeni horkolásod miatt, lehet, hogy orvoshoz kellene fordulnod, hogy kiderüljön, nincs-e alvási apnoéd vagy más alvási rendellenességed. Nem kell szorongnod, menj el nyugodtan az orvoshoz, és ha az álmatlanságod hátterében betegség áll, akkor kiderítik azt.

(KamaszPanasz - MMA)