fáradtság
#Testi problémák

5 gyors módszer, hogy feltöltődj

2019.12.09.
2 perces olvasási idő

Délután három óra van, és már csak vánszorogni vagy képes? A tested olyan, mint egy kocsi, amiből kifogyott a benzin? Bár a suli hamarosan véget ér, a napból még sok van hátra. Segítünk, hogy összeszedd magad!

Ha olyan vagy, mint a legtöbb tini, akkor valószínűleg még szerepel a listádon egy edzés vagy különóra, vagy a házi kedvenccel kell foglalkoznod. Uh. Már attól is el lehet fáradni, hogy ezt a listát végigolvasod. De íme, egy öt pontból álló, a kimerültséget leküzdő stratégia.

Némelyik azonnal hat, de van olyan is, ami több időt vesz igénybe. Ezek több türelmet kívánnak, de hosszabb távon jobban megérik. Ha elsajátítod ezeket a stratégiákat, bármelyik használatával úgy érezheted magad, mint ha épp most aludtál volna egy kiadósat.

Nyúlj energiaszelet utánfáradtság

Lehet, hogy elsőre a cukorkás kosár képe ugrik be, de cukortól egy óra múlva ugyanolyan fáradt leszel. Egy majdnem azonnali energia feltöltésként egyél egy egészséges snacket, olyat, ami tartalmaz proteint és szénhidrátot egyaránt.

Ilyenek a teljes kiőrlésű termékek. Próbáld ki a teljes kiőrlésű kekszet egy kis alacsony zsírtartalmú sajttal, vagy teljes kiőrlésű mogyorókrémes kenyeret.

A titok? A fehérje és a szénhidrát kombinációja hosszú időre szinten tartjaa vércukorszinted. Ez sokkal nyerőbb, mint például a rágógumi.

Egyél magas szénhidrát- és rosttartalmú reggelit

A hosszú és rövid ideig tartó energia feltöltés érdekében egyél magas rost- és szénhidrát tartalmú reggelit.

Egy tanulmány során két szénhidrátban gazdag (az egyik magas, a másik alacsony rost tartalmú volt), magas zsírtartalmú reggelit vizsgáltak. Ahhoz, hogy megnöveld első étkezésed szénhidrát és rost tartalmát, egyél teljes kiőrlésű kenyeret és magas rost tartalmú gyümölcsöt. Egy rostos gyümölcslé akár tizennégy gramm rostot is tartalmazhat, míg a teljes kiőrlésű kenyér hat grammot. És bár naponta körülbelül 25-30 grammra lenne szükségünk, csak 10-15 grammot viszünk be a szervezetünkbe.

Mozogj

Egy gyors energia löketként válaszd a villamos, vagy a busz helyett a gyaloglást. Akár tíz perc gyaloglástól is úgy érzed magad, mintha feltöltöttek volna.

És igen, ez jobban működik, mint a cukor infúzió. Két évtizede, Robert Thayler professzor által közzétett tanulmány szerint, 12 különböző nap 18 ember evett cukrot, vagy sétált tíz percet. A séta működött jobban. A cukor egy órára feltöltötte az embereket, viszont utána még fáradtabbnak érezték magukat, mint addig. Ezzel szemben az embereket tíz perc séta 2 órára töltötte fel.

Meditálj 5 perc erejéig

Sok tanulmány demonstrálta már a meditáció hatásait a fáradtsággal szemben, de nem kell gyertyákat gyújtanod, vagy lótuszülésben várnod, vagy mantrát tanulnod. A mini meditációk is csodákat művelhetnek.

,,Egy három perces meditációval le tudod magad csillapítani és befejezheted a hajszát.” mondja Judith Orloff klinikai professzor asszisztens. "Feltöltheted magad és szabályozhatod az energiaszintedet.”

Kezdd a napot egy mini meditációval, amíg még az ágyadban vagy, és folytasd a napot kis meditációs szünetekkel. Erre bármilyen csendes hely alkalmas. Az iskolában használhatod ehhez a mosdót is.

A mini meditáció folyamata: Csukd be a szemed, és vegyél néhány mély lélegzetet. Lazítsd el magad! Amikor jönnek a gondolatok, tekints rájuk úgy, mint a bárányfelhőkre. Hagyd őket úszni. Gondolj valami pozitívra: például napfelkeltére, vagy egy tengerpartra.

Kerüld az energiavámpírokat

Hogy növeld az energiaszintedet vedd magad körül pozitív emberekkel, amikor csak lehetséges. Természetesen lesznek olyan negatív személyek, akiket nem leszel képes kikerülni, mint például egy morcos tanárt, vagy a mogorva gondnokot.

De a negatív emberek többet is tesznek azon kívül, hogy elrontják a kedvedet. Néhány ember miatt stresszesnek érzed magad, mivel a testedben a jelenlétük stressz reakciót okoz. Az ilyen embereket nevezzük energiavámpíroknak. És a stressz szívja le a legjobban az energiádat. A stressz olyan, ami kiégeti a szervezetedből az adrenalint, és amikor az elégett, nem marad több energiád.

Nem vagy biztos abban, hogy valaki valóban annyira negatív-e, hogy csökkentse az energiádat? Figyeld meg, hogy hogy érzed magad a közelében. Ha pár perc múlva úgy érzed, hogy jól esne egy kis délutáni alvás, vagy az energiád hirtelen lecsökken, akkor ezek biztos jelekként foghatóak fel. Ha valaki nagyon nagy hatással van rád, talán elkezdesz szédülni, vagy akár megfájdulhat a fejed is.

(KamaszPanasz - GY. Z.)