alvás
#Testi problémák

Ezért nem tudsz elaludni - 5 gyakori hiba alvás előtt

2021.06.30.
2 perces olvasási idő

Esténként fáradtan zuhansz ágyba, de hosszabb idő elteltével még mindig csak álmatlanul forgolódsz? Nem vagy egyedül a problémáddal, az alvászavarok egyre több ember életét nehezítik meg. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus tanácsai segíthetnek.

Este elaludni, reggel felkelni nehéz

Közeleg a lefekvés időpontja, de ahelyett, hogy szép lassan álomba zuhannál, egyre csak forgolódsz az ágyban. Közben pedig arra gondolsz, hogy így mennyivel kevesebbet alhatsz, másnap megint fáradt és nyúzott leszel. Ezektől persze egyre idegesebbé válsz, így még nehezebben alszol el.

5 tipp a könnyebb elalvásért

A jó hír, hogy néhány apró változtatás is elég lehet, hogy gyorsabban elaludj, de ha ezek sem segítenek, akkor is van megoldás!

Nyugodt alvás

1. Lefekvés előtt 4-6 órával már ne igyál koffein tartalmú italt! Kerüld a kávét, a szénsavas üdítőket, energiaitalokat, fekete teát, minden olyan italt, ami serkentőleg hat. A koffeinre nem egyformán reagál a szervezetünk, ha valakit különösen felpörget, annak jobb, ha a nap folyamán legkésőbb ebéd után, délután 1-2 óra körül fogyaszt ilyesmit. Koffeint tartalmazhatnak bizonyos gyógyszerek is (fájdalomcsillapítók, nátha elleni szerek) is.

2. Az alkohol fogyasztását is jobb a lefekvés időpontjánál legalább 3 órával korábbra időzíteni. Ha közvetlenül a lefekvés előtti időszakban iszod, akkor előfordulhat ugyan, hogy az alkohol hatására valóban gyorsabban elnyom az álom, de az éjszaka folyamán gyakoribb ébredésekkel, rémálmokkal és fejfájással is számolhatunk. Ne lepődj meg, ha nem jön álom a szemedre egy átmulatott éjszaka után sem.

3. Hagyj időt a szervezetednek az átállásra! Az elalvás előtti rutin kialakítása nagyon fontos. Lényeges, hogy a lefekvés előtti időszakban csendes, nyugtató tevékenységeket végezzünk, hogy ráhangolódjunk az alvásra. Nem jó, ha éppen végeztünk a munkával, lecsapjuk a laptopot és irány az ágy, mert az agyunk még az elvégzendő dolgainkon jár. Az sem szerencsés, ha közvetlenül lefekvés előttre időzítjük a napi sportolást, mivel az intenzív mozgás felpörget.

4. Legyen a hálószobánk is alvásra hangoló! Ahhoz, hogy jól aludjunk fontos, hogy a hálószobában ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Sötétítsünk be és kapcsoljunk ki minden olyan elektromos berendezést, aminek a zaja esetleg zavarhatja a pihenést. Használhatunk illatokat is a hálószobában, a nyugtató levendula, jázmin vagy szantálfa illóolaja segíthet az elalvásban.

5. Ha nem tudsz elaludni, forgolódás helyett menj át egy másik szobába és olvass, hallgass relaxációs zenét vagy végezz más, álmosító tevékenységet. Ha úgy érzed, hogy elálmosodott, akkor feküdj vissza az ágyba.

Akár elalvási nehézségről, akár gyakori éjszakai ébredésekről legyen szó, a pihenés hiánya hosszútávon az egész szervezetre kihat. Ha az elalvási szokások terén végrehajtott változások nem hoznak megoldást, érdemes szakemberhez fordulni az alvásprobléma kezelésével – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna.

(JóAlvás Központ)