Érzékszervi deprivációs tankterápia
#Testi problémák

Érzékszervi deprivációs tankterápia – hallottál már róla?

2024.01.22.
3 perces olvasási idő

Az érzékszervi megvonási tartály (más néven úszótartály vagy flotációs tartály) egy hangszigetelt, sötét tartály, tele sós vízzel. A szenzoros deprivációs tankterápiának sok előnye lehet, azonban nem alkalmazható mindenkinél. Íme, minden, amit tudnod kell róla.

A szenzoros deprivációs tankterápia számos egészségügyi előnnyel járhat, például mély ellazulás, szorongás- és fájdalomcsökkentés, illetve alvási problémák kezelésére is alkalmas lehet.

Mi az a szenzoros deprivációs tartály?

Az érzékszervi deprivációs tartályt először John C. Lilly idegtudós fejlesztette ki az 1950-es években az emberi tudat tanulmányozása során. Úgy vélte, jobb betekintést nyerhet az agy működésébe, ha elvágja az elmét a külső ingerektől. Ezenkívül ellensúlyozni akarta azokat az elméleteket, amelyek szerint az agynak külső stimulációra "van szüksége" a működéséhez.

Felismerte, hogy a vízbe merülés hatékonyan meg tudja akadályozni az embert az egyéb stimulációktól, így Lilly kifejlesztett egy sós vízzel töltött tartályt, amely lehetővé tette az ember számára, hogy lebegjen, közben arcát a víz felett tartva.

Kezdetben ezek a tartályok zárva voltak, elzárva az embert minden külső fénytől vagy hangtól. Mostantól beállíthatók, hogy némi fényt engedjenek be, nyitva hagyják, vagy akár pihentető zenét is lejátszhassanak ízlés szerint.

A szenzoros deprivációs tankterápiás foglalkozások körülbelül 60 percig tartanak. Ha a hátadon fekszel és lebegsz, anélkül, hogy a gravitáció, a hőmérséklet, a hang (ha nem választasz zenét) vagy a vizuális ingerek érzete zavarna közben, pihentető és relaxáló lehet.

Egészségügyi előnyök az érzékszervi depriváció mögött

Megalakulása óta a szenzoros deprivációs tankterápia a kiegészítő és alternatív gyógyászat alappillére lett, amely magában foglalja a masszázst, az akupunktúrát és más terápiákat.

Fokozott kreativitás

A szenzoros deprivációs tankterápia fokozhatja a kreativitást azáltal, hogy lehetővé teszi, hogy könnyen hozzáférj kreatív elmédhez külső stimuláció nélkül. A tartályban lelassul a másodlagos gondolkodási folyamat (például az elvont gondolkodás vagy a mindennapi életről alkotott gondolatok), teret engedve az elsődleges folyamatoknak, mint például az intuíció, a képzelet vagy a gondolkodásra való összpontosítás.

Jobb koncentráció és fókusz

A zavaró tényezők hiánya lehetővé teheti a gondolkodás élesítését és a célorientáltság fokozását.

Növeli a fizikai teljesítményt

A sport és az atlétika nem csak a test gyakorlása; a verseny és a fizikai teljesítmény a megfelelő gondolkodásmód kialakítását is magában foglalja. A szenzoros deprivációs tankterápia segíthet az intenzív fizikai edzések utáni felépülésben, valamint a pszichés stresszt és a versengés okozta feszültség kezelésében.

Csökkenti a szorongást

Hasznos lehet a szorongó emberek számára. Egy 2018-ban végzett tanulmány szerint - amelybe 31 magas szorongásérzékenységű embert vontak be - a 90 perces lebegés kifejezetten szorongásoldó hatást mutatott.

A szorongás kezelésére azonban számos jól bevált megközelítés létezik, mint például a terápia és a gyógyszeres kezelés. Az úszóterápia hasznos lehet ezen megközelítések mellett, de nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy ez elegendő elsődleges kezelési lehetőség lenne.

Fokozott boldogságérzet

A szorongásra és a depresszióra gyakorolt ​​hatásai miatt jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az érzékszervi megvonásos terápia fokozhatja az általános boldogságérzetet. Egy 50 szorongásos és depressziós ember bevonásával végzett tanulmány a negatív hatások csökkenését mutatta ki egyórás kezelés után.

Jobb alvás

Egy széles körű áttekintés több olyan tanulmányt is feltárt, amelyek pozitív hatást mutattak az alvás minőségére és az álmatlanságra.

Milyen negatív hatásai lehetnek az érzékszervi deprivációnak?

Mint minden terápia, az érzékszervi depriváció is rejthet kockázatokat magában.

Hallucinációk

Az érzékszervi depriváció mélyreható hatásai egyes emberekben hallucinációkat okozhatnak (nem létező dolgokat látnak vagy hallanak). Mások „testen kívüli” élményeket tapasztaltak, amelyeket nem mindig tekintettek kellemetlennek. Ennek ellenére egyesek zavarónak találhatják ezeket az élményeket.

Fulladás

Mindig fennáll a fulladás veszélye, mivel az úszóterápia vízzel is jár, bár ez ritka. Manapság a legtöbb helyen vannak olyan biztosítékok, amelyek biztonságossá teszik a foglalkozást.

Fájdalom és kényelmetlenség

Fájdalom csak akkor jelentkezhet, ha vágás vagy sérülés van a bőrödön.

Mi történik, amikor megérkezel?

Amikor megérkezel egy lebegésterápiás központba, a személyzet egyik tagja rövid eligazítást ad. Megmutatják a használni kívánt tartályt, az ajtó kinyitásának és bezárásának módját, valamint egyéb fontos információkat közölnek majd veled.

A foglalkozások általában egy óráig tartanak, de érdemes több időt is belekalkulálni az átöltözés és a zuhanyozás miatt. Miután befejezték az eligazítást, a következőkre számíthatsz.

A nyilvános uszodába járáshoz hasonlóan kezdés előtt le kell zuhanyoznod. Miután lezuhanyoztál, fürdőruhában belépsz a tartályba. Választhatsz, hogy a tartályt nyitva vagy zárva tartod. Néhány helyszín gyengéd zenét is kínál, így erről is dönthetsz. Utána valószínűleg egy újabb zuhanyra lesz szükséged, hogy leöblítsd a sós vizet magadról.

Megfelelő neked?

Noha a terápia számos előnnyel járhat, ez a kezelés nem mindenki számára alkalmas. Nem javasolt, ha:

  • nyílt sebek vagy karcolások vannak a bőrödön,
  • bőrbetegséged, például ekcémád vagy pikkelysömöröd van,
  • fertőző betegséged van, például megfáztál vagy influenzás vagy,
  • epilepsziád vagy egyéb rohamokat okozó betegséged van,
  • klausztrofóbiád van,
  • fogyasztottál előtte alkoholt.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)