intuíció
#Lélek

Intuíció – Hogyan használd? Van mögötte tudomány?

2023.03.31.
1 perces olvasási idő

Mi is pontosan az intuíció? Ez egy olyan képesség, mely segítségével érvelés nélkül is „tudunk” valamit, vagy legalábbis van egy megérzésünk. De miben lehet ez a képesség a segítségedre? És van valamilyen tudományos magyarázat mögötte?

Dr. Judith Orloff, a UCLA pszichiátriai klinikai adjunktusa és a Guide to Intuitive Health és a The Empath's Survival Guide szerzője így vélekedik: „Magánpraxisomban női vezetőkkel dolgozom, akik intuíciójuk fejlesztése céljából jönnek hozzám. Úgy tekintenek rá, mint egy „szuperhatalomra”, amelyet minden munkahelyi döntés meghozatalakor használhatnak, valamint útmutatónak arra, hogyan legyenek jó vezetők és szervezők.

Dr. Orloff szerint a tudósok úgy vélik, hogy az intuíciót agyunk teljes jobb oldalán, az agy hippokampuszán és a bélrendszerünkön keresztül használjuk (az emésztőrendszerben neuronok is vannak). És itt válik érdekessé: van, akinél jobban működik, de a nemek között is eltérést figyelhetünk meg.

A női bal és jobb agyféltekét összekötő fehérállomány vastagabb, mint a férfiaké. Ez nagyobb képességet adhat a nőknek az érzelmek és a logikusabb bal agyfélteke közötti kommunikációra. Alapvetően a nők agya a gyors intuitív döntéshozatalra van optimalizálva. „A nők pszichológiailag is jobban érintkeznek érzelmeikkel (talán azért, mert több „kulturális engedélyt” kaptak, hogy így éljenek), és nagyobb valószínűséggel integrálják az emberekkel és a logikával kapcsolatos megérzéseket, érzelmi „találatokat”. Mivel a férfiaknak vékonyabb ez a kéreg, gondolkodásuk jobban szét van bontva, és kevésbé hajlandóak oda-vissza mozogni az intuíciótól a logikáig.

Hogyan lehet fejleszteni az intuíciót?

  • Ügyelj a bélrendszeredre. Nem véletlenül mondják, hogy a bélrendszerünknek van saját agya. Tehát fogyassz rostban gazdag ételeket, kevés koffeint és alkoholtartalmú italokat.
  • Tarts mini meditációs szünetet napközben, és tedd fel magadban az adott kérdést. Minden nap hozunk döntéseket, vannak, amelyek sorsfordítóak. Az elméd elcsendesítése segíthet, hogy helyesen dönts.
  • Ügyelj az energiaszintedre. Hogy érzed magad az iskolában a többiek között? Kimerült vagy? Ha a válasz igen, az intuíciód is kevésbé fog működni. Aludj 7-9 órát minden nap, sportolj rendszeresen, hogy több energiád legyen.

(KamaszPanasz - forbes.com)