hidegvér
#Lélek

Hogyan őrizd meg hidegvéred?

2024.03.03.
2 perces olvasási idő

Majd’ mindenki izgul, amikor szerepelnie kell, legyen szó akár nyilvánosság előtt tartandó beszédről, felelésről vagy előadásról. Senki sem kivétel. Mégis vannak, akik képesek mások elől ügyesen elrejteni idegességüket. Miért? Mert egyszerűen csak megértik, hogy az idegeskedés önmagát gerjesztő folyamat.

Hogy érzékeltessük:

Idegeskedés + az izgalom jelei = fokozott idegesség

Magyarán, az ideges izgalom egyetlen tünete is elegendő ahhoz, hogy a feszültséggel együttjáró többi tünet is felüsse a fejét. Ha az emlékeid közt kutakodsz, biztosan beugrik egy kép, amikor mások előtt kellett megszólalnod. Ugye, azt érezted, hogy a kezed remegett, a hangod elcsuklott, s bizonyára még jobban inába szállt a bátorságod, még inkább feszült lettél?

A jó hír, hogy ez a folyamat fordítva is működik. A leblokkolást okozó láncreakció idejében leállítható, ha kellően felvértezed magad vele szemben.

A feszültséget okozó félelmek

A legegyszerűbb, ha az alapos felkészülésnél még alaposabban felkészülsz a rettegett szituáció előtt. Az idegesség első számú oka ugyanis a témában való járatlanság érzése.

Félsz, nehogy teljesen idiótának nézzenek?

Teljesen mindegy, miről is lesz szó – a holdhónapokról vagy akár az internethasználat veszélyeirő l- mélyreható kutatómunkát kell végezned. Ha felszínes tudással próbálsz improvizálni, elbizonytalanodsz, s a félelem egyből meglátszik rajtad. A kelleténél alaposabban mélyülj el az adott témában. Járj utána az esetlegesen felmerülő miérteknek, főleg ha majd válaszolnod kell spontán kérdésekre.

Félsz, nehogy elfelejts valamit?

Ha izgulsz, szinte törvényszerű, hogy bizonyos adatok kiesnek a fejedből. Ennek elkerülésére készíts vázlatot vagy kis emlékeztető kártyákat. Próbaképpen a jegyzetek segítségével add elő a mondandódat, s írd újra őket, ha úgy érzed, hogy nem könnyítik meg az előadásodat. Fontos, hogy megszámozd a kártyákat, nehogy aztán az összekavarodásból legyen probléma.

Félsz, hogy leblokkolsz?

Ha attól félsz, hogy beszéd közben leblokkolsz, legyen egy pohár víz, egy jegyzettömb vagy akár vizuális segédeszközök a kezed ügyében. Amikor érzed, hogy a gondolataid kezdenek szétesni, kérj elnézést, s kortyolj egyet a vízből, vagy firkálj valamit a füzetedbe. Ennyi elég lesz ahhoz, hogy újra összeszedd a mondandódat.

Hasznos lehet, ha egy lapra felírsz például egy, a témádhoz illeszkedő anekdotát. Érzed a pánik közelgő hullámait? Meséld el a sztorit, mint valami könnyed kitérőt, majd a „hol is tartottam?” kérdésedre a hallgatóság soraiból megérkezik a válasz.

Fedezd fel a helyiséget, ahol majd sor kerül a beszédedre, döntsd el ülve vagy állva, fel s alá sétálva, mikrofonnal vagy anélkül akarsz előadni. Jobban érezheted magad, ha a helyzet nem teljesen idegen számodra.

Az idegességet fokozó tünetek közé tartozik a kiszáradt száj. Hogy elkerüld a szád kiszáradását, mindig legyen kéznél víz, de ne szénsavas, mert az csak fokozza a szájszárazságot. Remegni szokott a hangod? Minél járatosabb vagy az adott témában, annál kevésbé remeg majd a hangod. Amikor érzed, hogy akadozóvá válik a beszéded, kortyolj vizet vagy nézz bele a jegyzeteidbe. Hogy legyen időd összeszedni a gondolataidat, lélegezz tudatosan lassabban; senkinek sem fog feltűnni.

Nyilvános szereplésed előtt felejtsd el a kiadós étkezéseket! Az izgalom és a teli gyomor együttesen erős szívverést, s ebből adódó légszomjat produkálhat. Egyél inkább keveset és valami könnyűt, mielőtt kiállsz beszédet tartani.

További ötletek az idegesség leküzdésére

  • Téma- vagy gondolatváltás esetére készülj átkötő szöveggel. Segítségedre lehetnek, amikor nem tudod hogyan kezdj bele a mondandód további részébe.
  • Gyakorolj hangosan a tükör előtt!
  • Ha van mikrofonod, annak segítségével tarts próbát. A kezedben tartott mikrofonra koncentrálva könnyebben ki tudod zárni a hallgatóságot a fejedből.
  • Vannak, akik azt javasolják, hogy bugyiban-atlétában ülő hallgatóságot képzelj magad elé. Ennek az a lényege, hogy a közönség soraiban ülőket hús-vér embereknek lásd, éppen olyanoknak, akik semmiben sem különböznek tőled.
  • Beszéd közben járkálj a teremben. Így nem kell feltétlenül szemkontaktust tartanod, s magabiztosabbnak tűnhetsz.
  • Kezdd egy jópofa idézettel vagy egy mókás megjegyzéssel a mondandódat. Biztosan megtörik a jég, hogyha „szeretném, ha tudnák, hogy nem alsóneműben képzelem Önöket magam elé” típusú bevezetővel indítasz.

Ne feledd, az ilyen stresszes helyzetek az élet velejárói, ezért ne kerüld őket, inkább győzd le a félelmet.

(KamaszPanasz - O.K.T.)