önbizalom
#Lélek

Miért nem figyelnek rám, amikor beszélek?

2019.06.10.
1 perces olvasási idő

Az emberek valahogy sosem akarnak meghallani engem, amikor beszélek, vagy véleményt nyilvánítok, egyszerűen mintha ott sem lennék, csak egy árnyék vagyok. Tény, hogy elég halkan beszélek, mondjuk ez nekem sosem tűnik fel. - A szakértő válaszol.

Kedves Levélíró!

A halk, bizonytalan beszéd mögött általában önbizalomproblémák húzódnak meg, és ez valóban egy ördögi körként látszik működni. Önbizalomhiány miatt halkabban beszélünk, ezért szinte meg sem hallanak, ami így csak tovább csökkenti az önbizalmunkat. Ezt az ördögi kört csak te tudod megszakítani. Egy halkan beszélő emberre sokszor nehéz odafigyelni, hiszen plusz erőfeszítést kíván meg a mondottak megértése. Ilyenkor nem azért van ez, mert nem érdekled őkkirekesztéset, csak lehet, hogy éppen könnyebb nekik, ha meg sem próbálják megérteni.

Hadd hozzam itt példának az én drága nagymamámat. Nem hall valami jól, a negyedét sem érti annak, amit mondunk neki, de csak mosolyogva bólogat. Ha néha visszakérdezünk, akkor derül ki, hogy félrehallotta, vagy egyáltalán nem hallotta, mit mondtunk neki. Ki állítaná azt, hogy nem érdekli, mi van velünk? Érdekli, csak feladta, hogy megértse, amit mondunk. Tedd a többieknek könnyebbé, hogy megértsenek téged! Te is azzal szeretsz beszélgetni, akivel könnyen lehet, és nem kell megfeszülnöd, hogy megértsed őt. Beszélj hangosabban, határozottabban, ezt otthon, egyedül is gyakorolhatod!

Ez sem fog magától menni, hiszen megszoktál már egy hanghordozást. Ezért az elején figyelj rá nagyon, hogy érthetően és hangosan beszélj, és előbb-utóbb jönni fog magától. Erősítsd magadban azt a gondolatot, hogy igenis fontos az, amit mondani akarok, és igenis el akarom mondani! Mind a véleményed, mind a kérdésed legyen határozott, ha felteszed a kérdést, azzal a szándékkal tedd fel, hogy tudni akarod a választ, és mondják is meg neked!

A véleményed pedig a te véleményed, se nem jó, se nem rossz. Egyet lehet vele érteni, meg lehet vele vitatkozni, de akkor is a te véleményed. Ha nincsen soha véleménye valakinek, a sokkal rosszabb, akkor még eszmecserét sem folytathatunk vele! A hallásoddal pedig érdemes volna elmenni egy orvoshoz, hogy vajon arról van-e szó, amikor nem hallasz, hogy épp nem oda figyeltél, vagy a másik ember beszélt halkan, vagy lehet valamilyen orvosi oka is annak, hogy nehezen hallod a többieket!