önostorozás
#Lélek

7 tipp, hogy magabiztosabbá válj

2015.08.02.
2 perces olvasási idő

Te is a legjobb akarsz lenni, noha még fogalmad sincs, ki is vagy igazán? Egyes tulajdonságaidat egyenesen utálod? Hogyan hozhatod ki magadból a legtöbbet, ha nem vagy megelégedve magaddal, nem mindig szereted önmagad?

Természetes, hogy ahogy telnek az évek, egyre jobban fog érdekelni, mi az, amiben jó vagy, és mi jelent kihívást a számodra. Amikor ráébredsz saját korlátaidra, az bizony sokkoló tud lenni, de ne kritizáld érte magad! Gondolj bele, milyen elnéző vagy a barátaid korlátaival szemben! Barátkozz meg önmagaddal és csitítsd el magadban az állandó kritikust! Más tisztában lenni a képességeinkkel és megint más dolog ezért folyton hibáztatni magunkat. Hidd el, rengeteg olyan erő és tehetség van benned, ami még önmagad előtt is felfedezésre vár! Talán éppen azért nem ismerted még fel ezeket a képességeidet, mert az önostorozás csapdájába estél!

Ne ostorozd magad, ha hibát követsz el!

A legtöbb esetben a hiba nem más, mint a tanulási folyamat része. Ha valamiben tévedsz, az még nem jelenti azt, hogy totális csőd lennél. A zavar és szégyenérzet, valamint önvád közben tedd fel magadnak a kérdést: Mit tanulhatok ebből az esetből?magabiztos

Inkább visszautasítod mások közeledését, nehogy ők forduljanak el tőled?

Ha elutasítod mások közeledését szégyenlősségből, vagy amiatti félelmedben, hogy elfordulnak tőled, ha rájönnek valamely hiányosságodra, akkor jobb felkészülnöd a magányos életre! Lehet, hogy mások éppen azt szeretik meg benned, amit Te nem tartasz pozitívnak önmagadban. Gondold csak el, a barátainkat leginkább esendő emberi tulajdonságaikért szeretjük. Sokszor éppen ezek a kis „bolondságok” teszik őket olyan szeretnivalóvá. Légy igazságos magaddal szemben és engedd, hogy megismerjenek olyannak, amilyen vagy!

Azt hiszed, mások is elítélnek hiányosságaid miatt?

Először is tudnod kell, hogy a legtöbb ember olyannyira el van foglalva a maga problémáival, hogy nem jut ideje azzal foglalkozni, vajon mi nem stimmel benned. A legtöbben teljesen közömbösek mások iránt egészen addig, míg jobban meg nem ismerik az illetőt. Ha úgy érzed, mások nem szeretnek, vagy hanyagolnak téged, annak valószínűleg az az oka, hogy megpróbálsz láthatatlanná válni.

Vedd fel a szemkontaktust másokkal! Köszöntsd őket barátságosan, mutasd ki érdeklődésedet az iránt, amit tesznek, vagy mondanak! Hidd el, ennek hatására sokak viselkedése megváltozik. Ha amiatt aggódsz, hogy a túlsúlyod, a pattanásaid, a zsíros hajad, vagy más külső tulajdonságod miatt nem szeretnek, emlékezz rá, hogy az emberek a belső értékeik miatt szeretik a másikat! Légy aktív, vagy barátságos, humoros, kedves, segítőkész, megbízható, együttérző, stb. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek segítenek a pozitív énkép kialakításában. Az önszeretet és önelfogadás az első lépés ahhoz, hogy mások is szeressenek!

Úgy érzed, hogy ha nem vagy a legjobb, akkor senki vagy?

Pedig ez a megállapítás korántsem igaz! Nem kell mindenben a legjobbnak lenned ahhoz, hogy értékes ember légy! Anélkül is élvezheted a sportot, a hobbidat, vagy a tanulmányaidat, hogy a legjobb lennél bennük! Nem kell híres írónak lenni ahhoz, hogy egy jó naplót vagy blogot írj! Nem kell zenésznek sem lenni ahhoz, hogy szeresd és élvezd a zenét! És ugye az úszást is élvezed annak ellenére, hogy nem vagy úszóbajnok? Koncentrálj arra, hogy örömöd leld abban, amit csinálsz!

Előítéleteid vannak?

Kutatások bizonyították, hogy azok, akik előítéletekkel fordulnak bizonyos vallási vagy etnikai csoportok felé, alacsony önbizalommal rendelkeznek, s mások kárán próbálnak meg előrejutni, így próbálnak meg önbizalmat nyerni. Ez nem helyes! Nem építheted gyűlöletből, intoleranciából a saját önbizalmadat! Az emiatti szégyenérzeted örökre megakadályozza majd, hogy pozitívan tekints önmagadra. A pozitív énkép a tolarenciából, a szeretetből, a nyíltságból, az együttérzésből és az elfogadásból fakad.

Bántó szavakkal illeted magad?

Szoktad magad hülyének, bolondnak, kövér disznónak nevezni? Vagy még ennél is rosszabbakat szoktál magadra mondani? Ezt sürgősen hagyd abba! Próbálj úgy viselkedni magaddal, ahogy azt a legjobb barátoddal tennéd!

Maximalista vagy?

Ha folyamatosan a maximumon szeretnél teljesíteni és ezt várod el másoktól is, az nem vezet sok jóra. El kell fogadnod, hogy tökéletesség nélkül is lehetsz értékes. Mindannyian hibázunk, vagy mondunk olyanokat, amit később megbánunk. Mindannyiunknak vannak kellemetlen, kínos pillanatai. Meg kell tanulnod elfogadnod nemcsak a pozitív tulajdonságaidat, hanem a számodra kevésbé vonzó énedet is. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem változtathatsz ezeken! Egész életünk során változunk, de ehhez a legfontosabb, hogy szeresd és elfogadd magad!

(KamaszPanasz)