tetoválás
#Testi problémák

Tetoválás, és amit tudni érdemes róla

2023.06.28.
5 perces olvasási idő

A tetkók igen nagy népszerűségnek örvendnek. A 18-30 éves korosztály 25%-ának már van valamilyen tetoválása. Pár éven belül ez a szám eléri a 40%-ot, ami igen gyors ütemre vall, nem csoda, hogy sokakat érint vagy érdekel az önkifejezés ezen módja.

Ha úgy hiszed, hogy ez csak a fiúkra jellemző divathullám, akkor tévedésben vagy. A tetoválást kedvelők 65%-a ugyanis nő. De mielőtt úgy döntesz, hogy te is beszerzel egyet, nem árt, ha tájékozódsz előtte. Miért tetováltatnak az emberek? Melyek az egészségügyi vonatkozásai, veszélyei, hogyan lehetne mégis eltávolíttatni, ha meggondoltad magad?

A tetoválások típusai

Amatőr tetoválás

Ezek saját kezűleg vagy egy többé-kevésbé hozzáértő barát által készülnek, többnyire a legkezdetlegesebb módszerrel: tinta, szén vagy hamu bőr alá juttatása egy tűvel. Gyakorlatilag csak az alapelv azonos a professzionális tetoválással (valamilyen színező anyag bőr alá juttatása), semmi művészi nincs benne. Egyszerű motívumok, ábrák vagy szavak lehetnek. Mivel ezek házilag készülnek, gyakorlatilag nulla fertőtlenítés mellett, bizonytalan eredetű festék és tű segítségével, ezért nagy a fertőzés veszélye.

Kulturális hovatartozást kifejező tetoválások

Hosszú évek alatt kialakult, majd változatlan formában megőrzött eljárással készülnek. Összetartozást, csoporton belüli rangot jelentenek. Lehet rituális jel, szociális összetartozást (vagy kivetettséget) hangsúlyozó vagy csak kozmetikai/díszítő funkciójú. Többnyire mindig látható helyen viselik, leginkább szimbólumokból áll.

tetoválás derékon

Professzionális tetoválás

Hivatásos tetováló művészek végzik, többnyire komoly tanulás és vizsgák után. Korszerű tetováló géppel és bőrsemleges festékkel dolgoznak. A tetoválások művészi kivitelűek, ahol már az alkotó egyénisége is érvényesül. Jelentésük többnyire csak a viselője számára ismert, változatosak az egyszerű nonfiguratív ábráktól az egyén saját vagy más fontos személy portréjáig terjedhet. Lehet egyszínű, de akár színes, kicsi vagy az egész testre kiterjedő alkotás. A komoly szakmai tudás, jó felszerelés és megfelelő munkakörülmények (sterilitás) biztosításáért cserébe nem kevés pénzbe kerül egy-egy ilyen művelet.

Kozmetikai tetoválás

Akár maradandó smink is készíthető tetoválással, leginkább szem és száj kontúr jellemző. De akár lehet rúzs, arcpír utánzat, szempilla, vagy haj imitáció is.

Mivel a tetoválások idővel halványulnak, ezért az eljárást idővel meg kell ismételni. Más esetben műtéti hegek, sérülések, bőrhibák eltüntetésére is használják.

Orvosi tetoválás

Az orvosi tetoválások nem szépítkezés célját szolgálják, hanem egészségügyi okokból kapják a páciensek: egyes krónikus betegségekre figyelmeztető jelek (pl. diabétesz), hogy baj esetén az ellátást végzők gyorsabban tudjanak cselekedni, mivel ismerik a bajba jutott betegségét.

Jelzés a beavatkozásra, például sugárterápia esetén milliméter pontosan be kell jelölni a kezelt területet. Mellplasztika után, a tetoválás szimulálja a mellbimbót. (bár ezt néha kozmetikai beavatkozáshoz sorolják)

Vagy egyéb fontos adatok, például ritka vércsoport felvitele is lehet.

Traumás tetoválás

Ezek akkor keletkeznek, ha baleset során idegen anyag kerül a bőr alá. Biciklis baleset, grafitceruzával való szurkálás során, vagy más olyan idegen anyag miatt, ami nem tud távozni a bőr alsó rétegéből.

Miért csináltatnak tetoválást az emberek?

Két alapesetre vezethetőek vissza, melyek egymással ellentétes okból erednek: az egyik az egyéniség kihangsúlyozása, a másik pedig egyezőséget, valahová tartozás céljából készül. Tehát érdemes tetkót csináltatni? A bőrgyógyászok szerint nem, egyrészt a testünk az idő múlásával már nem úgy fog kinézni, mint 20-30 éves korunkban, másrészt a társadalmi előítélet miatt (a tetoválást valamiért a nyugati kultúra mindig a rosszal társítja, a többség idegenkedik tőlük) megnehezíti a beilleszkedést vagy az álláskeresést, állítja a szakértő.

Biztonságos tetoválás

Válassz egy elismert (és ellenőrzött) stúdiót! Ha már eldöntötted, hogy tetoválásod lesz, akkor a következő lépés a megvalósítás.

Nem árt, ha észben tartod, mivel is jár a tetoválás: a bőr felsértésével, idegen anyag bőrbe juttatásával. A művelet során a véred és szöveteid idegen tárgyakkal érintkeznek, ezért a nagyfokú sterilitás és higiéniás körülmények elengedhetetlenek a biztonságos művelethez (ellenkező esetben komoly fertőzéseket, akár vérmérgezést is kaphatsz).

Tipp: Csekkold le a mellékhelyiséget, ha az tiszta, akkor a szalon is rendben van, ellenkező esetben ne maradj! Nézd meg van-e érvényes engedélye, okmányai a tetováló művésznek. Nézd át a tetováló helyiséget, megfelelő-e a felszereltsége, milyen a helyiség belső burkolata (csempe vagy hasonló anyag legalább vállmagasságig, kemény, jól tisztítható padlóburkoló).

Biztonsági tippek tetováláshoz

  • Ne igyál alkoholt, ne drogozz, vagy ne szedjél be gyógyszereket (erős fájdalomcsillapítók) tetoválás előtt és alatt.
  • Ne tetováltass, ha beteg vagy.
  • Győződj meg az eszközök és a helyiség steril mivoltáról (tűk csak eredeti csomagolásból, stb.)
  • Győződj meg arról, hogy a stúdió rendelkezik orvosi sterilizáló berendezéssel, hogy műveletek után fertőtleníteni tudják az eszközöket.
  • Nézd meg, hogy a tetoválást végző személy ügyel a higiéniára, mos-e kezet és kesztyűt húz-e?
  • Nézz utána, milyen festékekkel dolgoznak, kérj információt az összetételről és a gyártóról.
  • Ha már megvan a tetoválásod, tarts be az utasításokat a gyógyulás érdekében és kezeld antiszeptikus kenőccsel a helyét.

A tetoválás veszélyei

Fertőzések

Bármilyen tetoválást is szeretnél, a művelet során komoly esély van a különböző fertőzésekre. A legveszélyesebbek (akár életveszélyesek) az AIDS, a hepatitis C, melyek fertőzött tű útján, a vér vagy testfolyadék közvetítésével terjedhetnek. Más, kevésbé komoly, de igen kellemetlen bőrbetegségek is begyűjthetőek egy meggondolatlan tetoválás során.

Allergiás reakciók

Némely embernél allergiás reakció következik be a festékkel való érintkezéstől (leginkább a vörös festéktől, kozmetikai tetkó). Szövetroncsolás vagy gyulladás is előfordulhat a bőrbe került festék vagy fémek miatt. Esetenként kontakt dermatitis is kialakulhat.

A tetoválás eltávolítása

A tetoválások többnyire eltávolíthatóak, főként, ha csak fekete festéket használtak az elkészítés során, akkor egész jó eredményre lehet számítani. De gyakran olőfordul, hogy a bőr már nem hozható vissza az eredeti állapotába (színre, minőségre). A tetoválás eltávolításáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Tetoválás-eltávolítási technikák

Három alapvető eljárás létezik:

  • A tetovált bőrrész kivágása
  • A tetoválás maró vegyszerrel vagy eszközzel való eltüntetése
  • Lézeres beavatkozás

A legtöbb orvos a lézeres beavatkozást tartja a legjobbnak, illetve ez a legkedveltebb eljárás. Mivel a lézeres megoldás a legkíméletesebb és ez hagyja maga után a legkevesebb nyomot. A másik kettő igen durva beavatkozás, sebek, hegesedés, és nagy fájdalom mellett.

A színes tinták egyike-másika nehezebben tüntethető el, akár többszöri kezelés után sem lehet véglegesen megszabadulni tőlük. (Erősen óvnak a házilagos eltüntető vagy csináld-magad megoldásoktól, többnyire valamilyen savról van szó, ami igen erős szöveti roncsolást tud okozni) Lehetőleg orvoshoz forduljon az, aki meg akar szabadulni egy kellemetlen emléktől vagy meggondolatlan tetoválástól.

Mit lehet várni a beavatkozástól?

Különböző lézereket alkalmaznak az egyes színkomponensek eltüntetésére, a beavatkozás során a kezelt rész kifehéredik, valamint kisméretű hegesedés is felléphet, ezek idővel többnyire elmúlnak.

A tetoválás-eltüntetés kockázatai

Allergiás reakció

A lézerek által lebontott festékre allergiás reakció jöhet létre, akár hólyagosodás formájában is, körültekintő kezeléssel többnyire ezek begyógyulnak idővel.

Hegesedés

Nem lehet minden tetoválást tökéletesen eltávolítani, maradandó hegek is képződhetnek, akár a lézeres eljárás során is. Még az ideiglenes tetoválás is kockázatos lehet.

Népszerű alternatíva az ideiglenes tetoválás (henna), vagyis megfelelő festékkel felvitt minták a bőrre, melyek néhány nap elmúltával fokozatosan lekopnak. Azonban ez is okozhat allergiás reakciót, bizonytalan festékek (fekete, kék henna) esetében nem árt az óvatosság. A normál növényi alapú henna is csak hajfestésre van jóváhagyva, nem pedig bőr dekorálására.

(KamaszPanasz - N. L.)

Fontos tudni a tetoválásokról