tetoválás eltávolítása
#Testi problémák

Tetoválás eltávolítása

2015.07.09.
2 perces olvasási idő

A tetováló tintát a bőr legfelső rétege alá helyezik, ez teszi a tetoválás eltüntetését bonyolultabbá – és drágábbá –, mint magát a tetoválás elkészítését. De ha mégse lennél megelégedve a tetkóddal, azért az eltávolítása is megoldható.

Gyakori eljárások a tetoválás eltüntetésére

• Lézeres kezelés
• Bőrcsiszolás (dermabrázió)
• Sebészeti eltávolítás

Ha érdeklődsz a témában, beszélj a bőrgyógyászoddal a lehetőségeidről! Soha ne próbáld meg a tetkódat saját magad eltávolítani! A csináld magad tetoválás-eltüntető krémek és a házi gyógymódok nem valószínű, hogy hatnának, viszont bőrirritációt és más reakciókat válthatnak ki.

Miért tennéd?

A tetoválás eltávolítása mellett dönthetsz, ha megbántad a csináltatását, vagy nem tetszik a kinézete. Esetleg már kifakult és elmosódott, vagy úgy véled, többé már nem illik a személyiségedhez. Az eltávolítás akkor is fontos lehet, ha a tetkó allergiás reakciót vált ki, vagy egyéb komplikációk lépnek fel.

A veszélyei

A legtöbb eltávolítási eljárás után hegesedésre számíthatsz, de az elszíneződés vagy fertőzés veszélye is fennáll.

Hogyan készülj fel?

Miután az eltávolítás mellett döntöttél, konzultálj a bőrgyógyászoddal, aki elmagyarázza majd a különböző lehetőségeket, és segít a számodra leghatékonyabbnak tűnő módszer kiválasztásában. Például, néhány tetoválás fogékonyabb a lézeres kezelésre, mint a többi. Hasonlóképpen, néhány kis tetkó alkalmas a sebészeti eltávolításra, míg mások egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy csakúgy szikével kivágják őket.

Mire számíthatsz?

Lézeres kezelés

A lézeres kezelés előtt a bőrt helyi érzéstelenítő injekcióval bénítják meg, ezt követően egy erős energiaimpulzust alkalmaznak a tetováláson, hogy felhevítsék és összeroncsolják azt. A színes tetkókon több lézeres kezelésre van szükség, különböző hullámhosszúságokkal. Az eljárás után esetleg duzzadást, hólyagosodást vagy vérzést is megfigyelhetsz. Antibakteriális kenőcs segítheti a gyógyulást. Előfordulhat, hogy a tetkó halványításáért ismételned kell a beavatkozást, de a tetoválás teljes eltüntetése sajnos szinte lehetetlen.

Bőrcsiszolás (dermabrázió)

A dermabrázió során az érintett területet a bénulásig lehűtik, ezután a tetovált bőrt homokkal borítják, és a bőr rétegeit egy csiszoló kerékkel vagy kefével rendelkező, gyorsan forgó eszközzel lecsiszolják, ami kimarja a tetováló tintát a bőrből. A kezelt terület az eljárás után akár 10 napig fájó, sebes. Ez alatt az idő alatt nagyon fontos, hogy a területet megfelelően kezeljük. Használhatsz antibakteriális kenőcsöt, és speciális sebtapaszokat a seb elfedésére. Mint ahogy a lézeres kezelés sem, a dermabrázió sem képes a tetoválás tökéletes eltüntetésére.

Sebészeti eltávolítás

A sebészeti beavatkozáshoz a bőrt helyi érzéstelenítő injekcióval bénítják meg. A tetoválást szikével távolítják el, a vágás széleit pedig összeöltik. Az eljárás után itt is segít az antibakteriális kenőcs a gyógyulásban. A tetoválás sebészeti eltávolítása hatékony, de heget hagy maga után, és csak a kisebb tetkókon alkalmazható.

Eredmények

A tetoválásokat maradandónak tervezték, ezért a teljes eltüntetésük is nehéz. Valószínűleg bizonyos mértékű hegesedés vagy bőrszínelváltozás marad hátra, tekintet nélkül a tetkó eltávolításának módjára.

(B.K. - mayoclinic)