alvás
#Testi problémák

Miért érdemes minden este ugyanakkor aludni menni?

2024.02.12.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg sokszor hallottad már, hogy minden este legalább hét órát kell aludnod, de a következetes, rendszeres alvás ütemezése még fontosabb lehet, mint az alvás óráinak száma.

Az elalvás és az ébrenlét következetes ütemezése lehetővé teszi agyunk számára, hogy tudja, mikor leszünk fáradtak, és mikor kell ébernek lennünk. Vagyis, ha minden nap ugyanakkor fekszünk le aludni, a belső cirkadián ritmusunk hatékonyabbá válhat, ezért gyorsabban tudunk elaludni, illetve jobb lehet alvásunk minősége is.

A cirkadián ritmus szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust, és körülbelül 24 óránként ismétlődik, jelzi a szervezetnek, hogy mikor kell felébredni, és mikor kell elaludni.

Ha az alvási és ébrenléti időnk nem következetes és az alvás többször is megszakad az éjszaka alatt, akkor a cirkadián ritmus felborul, így a szervezet nehezebben tudja megállapítani, mikor kell elaludni és felébredni. Ez meghosszabbíthatja az elalváshoz szükséges időt, és megakadályozhatja, hogy egész éjszaka mélyen aludj.

Hogyan tartsuk be a következetes alvási ütemtervet?

Míg a gyerekek állandó alvási és ébrenléti időhöz vannak szokva, és talán a legkipihentebb korosztályt alkotják társadalmunkban, a tinik alvási ütemezése általában a szociális, gondozási, családi vagy iskolai kötelezettségek szeszélyei szerint változik.

Nézd meg a heti ütemterved, és keresd meg a legkorábbi időpontot, amikor a héten fel kell ébredned (például egy korai különóra vagy sport), majd állítsd be cél ébredési időpontként a hét minden napjára. Ebből levonva nyolc órát megvan a cél lefekvési időd is.

Mindig levonhatsz plusz egy órát, ha nem ébredsz fel az első ébresztőre, és ne felejtsd el hozzá számolni az elalváshoz szükséges minimum 15-20 percet. Arra is ügyelj, hogy lefekvés előtt pihenj és lazíts, például kapcsold ki a telefont és a laptopot és inkább olvass.

Csábító lehet, de ezt az ütemtervet ne szakítsd meg hétvégén sem. Büntető feladatnak tűnhet, azonban lehet, hogy ez a kulcs az alvásminőséged javításához, és végre kipihentnek érezheted magad.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)