alvás
#Testi problémák

Miért hagyjanak a szüleid aludni?

2015.09.11.
2 perces olvasási idő

A napod minden percét kihasználod. Egész évben az iskola, házi feladat, sport, részmunkaidős állás, a közösségi életed ápolása és más tevékenységek késztetnek arra, hogy korán kelj és későn feküdj le aludni. Ám, ha nem alszol legalább 8 és fél órát naponta, nem pihensz eleget, és ezzel ártasz magadnak.

Jól és eleget aludni legalább olyan fontos, mint naponta háromszor egészségesen enni – az elmédnek is alapszükséglet. Elegendő alvás nélkül szinte semmire sem tudsz rendesen figyelni. Ám néha, amikor esélyed van arra, hogy eleget aludj, akkor megeshet, hogy a szüleid miatt kell felkelned – szóval itt a segítség! 6 indok, amivel meggyőzheted a szüleidet, hogy hagyjanak aludni.

„Sok alvással jobbak lesznek a jegyeim”

Elegendő alvás nélkül – keményen dolgozó tanulóként – nem tudod a maximumot nyújtani. Az alvás hosszú távú hiánya rossz jegyekhez, memória-problémákhoz és rossz ítélőképességhez vezethet. Emellett több kutatás is arra világított rá, hogy elegendő alvás nélkül nő az esély a depresszió és a figyelemhiány kialakulására. Mivel tini vagy – és így fejlődő szervezet is, a kutatók minden éjjel 8-9 órányi alvást ajánlanak.

„A több alvás mellett biztonságosabban fogok vezetni.”

Álmosnak lenni veszélyes, különösen, ha egy több tonnás autó kormánya mögé ülsz már kora reggel. Nem csak a magad épségét kockáztatod ilyenkor – másokat is veszélyeztetsz. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy érdemesebb inkább később indulni az iskolába, mert a korai indulás és az autóbalesetek között szoros az összefüggés a tinik körében.álmos

„Tényleg több alvásra van szükségem.”

Az alvás nem csak valami, amit szeretnél – az alvásra mindenképpen szükséged van. A te korodban biológiailag arra vagy programozva, hogy sokat aludj – és ne késő este feküdj le. Általában a felnőtteknek kevesebb, 6-7 óra alvás is elég.

„Elegendő alvással nem fogok annyi kilót felszedni.”

Egy új kutatás arra mutatott rá, hogy azoknál a tiniknél, akik 8 óránál kevesebbet alszanak éjjelenként, nő az elhízás veszélye. Ha hétköznaponként nem is tudsz plusz időt beiktatni, próbáld meg hétvégenként, szünetek alkalmával pótolni az elmaradt alvást!

„Az alvás segít abban, hogy ne legyek beteg.”

Teljesen egészséges akkor lehetsz, ha eleget alszol. Ha nem jut a szervezeted elég alváshoz, az immunrendszered legyengül, könnyebben leszel náthás és más betegségeket is egyszerűbben kaphatsz el. Emellett a túl kevés alvás hozzájárulhat az aknék kialakulásához, bizonyos esetekben agresszívabb viselkedéshez is vezethet.

„Korábban ágyba menni? Az nem olyan egyszerű…”

Mindezen indokokra lehet, hogy a szüleid csak azt mondják – akkor menj hamarabb aludni! Ám ez gyakran nem olyan egyszerű, mint ahogy azt képzelik. Nem tudsz elaludni addig, amíg nem vagy álmos, különben hánykolódni fogsz az ágyadban. A legjobb módja annak, hogy álomba merülj, az, hogy akkor mész aludni, amikor jól esik, és megpróbálod magadat ehhez az időponthoz szoktatni. Szóval neked is igyekezned kell majd. Alvás közben kipihenheted egy kicsit az iskolát, a feladataidat, a barátaidat és a családodat.

Keress megnyugtató tevékenységeket, amiket alvás előtt csinálsz, alakítsd ki a saját alvásra hangoló szokásodat. Ez lehet olvasás, zenehallgatás, fürdőzés. De jobb, ha hanyagolod a tévézést, az internetezést, a számítógépes játékokat és az SMS-ezést - ezek ugyanis egyáltalán nem nyugtatnak meg, mert nem hagyják pihenni az elmédet.

Ha éhes vagy elalvás előtt, nassolj valamit, de ne egyél teljes főételt. Próbálj valami könnyű és laktató megoldást választani – teljes kiőrlésű csemegéket, alacsony zsírtartalmú sajtot. És ne felejtsd el, hogy a jobb éjjeli alvás érdekében mellőzd a kávét és a koffeintartalmú italokat, táplálékokat délutántól kezdve!

Ráadásul itt a hétvége! Most igazán annyit aludhatsz, amennyit csak akarsz!

(Gy. A.)