Főoldal / TEST / Elegendő alvással a depresszió ellen
  2021-12-18

Elegendő alvással a depresszió ellen

Kisebb eséllyel lesznek depressziósok, vagy gondolnak öngyilkosságra azok a tizenévesek, akik legkésőbb este tízkor lefekszenek aludni, mint tovább fennmaradó társaik, derül ki a New York-i Kolumbia Egyetem Klinikai Központjának friss kutatásából.

 

- hirdetés -

Gyakoriak az öngyilkossági gondolatok

A kutatást James Gangwisch pszichiáter adjunktus vezette. Az adatok  tizenötezer tinédzsertől származtak. A vizsgált fiatalok közül 1143-an voltak depressziósok és 2038-an gondoltak már öngyilkosság elkövetésére. alvás és depresszióDr. Jonathan Pletcher, a Pittsburghi Gyermekkórház specialistája hangsúlyozta, hogy ebben a korosztályban gyakoriak az öngyilkossági gondolatok, ezért nem meglepő, hogy kevesebben depressziósok, mint ahányan életük befejezésére gondoltak. Természetesen különbséget kell tenni az öngyilkossági gondolat és a tényleges kísérlet között.

Gangwischék megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknél a szülők ragaszkodtak a legkésőbb tíz órai villanyoltáshoz, 25 százalékkal kisebb eséllyel voltak depressziósok, és 20 százalékkal kisebb eséllyel gondoltak öngyilkosságra, mint az éjfélkor, vagy később fekvő társaik.

8-9 óra alvás kell

A kutatási eredmények értékelésekor figyelembe vették a szülőkhöz való kötődés mértékét és a tinédzserek korát is, mivel a nagyobb gyerekek általában később fekszenek le aludni. Egyértelműen kiderült, hogy a depresszió és az öngyilkossági gondolatok kockázatát  az alváshiány fokozza. A legtöbb tizenévesnek 8-9 óra alvásra van éjszakánként szüksége, és ezt néha még a szülők is hajlamosak alábecsülni. Mindemellet a kevés alvás tanulási problémákat, sőt elhízást és a kettes típusú cukorbetegséget is okozhat.
 
(KamaszPanasz; Forrás:womenshealth)

Tovább a témában: Fiúknak, Lányoknak, Alvás, Fáradtság