alvás
#Testi problémák

Az alváshiány viselkedési problémákat okozhat

2015.01.31.
1 perces olvasási idő

Egy tanulmány szerint azok a tinik, akik iskolaidőben kevesebbet alszanak a javasoltnál, vagy rendszertelenül alszanak, sokkal inkább veszélyeztetik az egészségüket, mint az eleget alvó társaik.

Az alváshiány rossz magatartáshoz vezethet

A tanulmány szerint azok, akik kevesebb mint 8 órát alszanak, sokkal nagyobb valószínűséggel kezdenek el cigarettázni, alkoholt fogyasztani, esetleg öngyilkosságot elkövetni, hogy a további komoly viselkedési problémákról ne is beszéljünk. A tanulmány továbbá rávilágított arra is, hogy a középiskolások több mint 2/3-a kevesebbet alszik, mint 8 óra. A kutatások szerint ez legalább tíz különböző viselkedésbeli változást eredményezhet, amelynek később – vagy akár már az adott pillanatban is – komoly egészségügyi vonzatai lehetnek.

A szakértők szerint ugyanis egy átlagos 10-17 év közötti fiatalnak legalább 8,5-9 órát kellene aludnia, hogy megfelelően tudjon koncentrálni és teljesíteni.

A tanulmány az első ilyen jellegű kutatás, amely valójában az alvás és a viselkedés közötti összefüggést vizsgálja. Az orvosok szerint az alváshiány fáradtságot és dekoncentráltságot okozhat. Az alváshiány következtében előfordluhat, hogy a kamaszok nem tudják kellőképpen felmérni az adott magatartás következményeit, és hatására sokkal inkább fogékonyabbak a társaik – sok esetben rossz – magatartására.alvás

A tanulmány korántsem mondható felületesnek, ugyanis a kutatók 12 154 középiskolás diákot kerestek fel azzal a kérdéssel, hogy egy átlagos iskolai napon mennyit alszanak.

Az alváshiány és a viselkedési problémák

Az eredmények egészen pontosan azt mutatták, hogy a tinik 68,9%-a nem alszik eleget. Nos, ennek komoly következményei lehetnek, most azonban csak a legszembetűnőbb és legmegdöbbentőbbeket ismertetnénk.

Azok a tinik, akik alváshiánnyal küszködnek

  • 86%-kal nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkossági kísérletet
  • 67%-kal nagyobb az esélye, hogy rágyújtanak
  • 64%-kal nagyobb az esélye, hogy alkoholt fogyasztanak
  • 62%-kal nagyobb az esélye, hogy szomorúnak vagy kilátástalannak, reménytelennek látják a helyzetüket
  • 52%-kal nagyobb az esélye, hogy marihuánához, vagy más kábítószerhez nyúlnak
  • 41%-kal nagyobb az esélye, hogy ideje előtt szexuálisan aktív életet kezdenek el élni
  • továbbá 40%-al nagyobb az esélye, hogy többször is verekedésbe keverednek
  • Mindemellett azt is kimutatták, hogy a keveset alvó gyerek sokkal több cukros üdítőt fogyasztanak, kevesebbet mozognak, és 3 vagy több órát töltenek naponta a számítógép előtt.

„Nagyon sok fiatal egészen egyszerűen nem alszik eleget iskolaidőben” – mondta Dr. Lela McKnight-Eily, a kutatás készítője.

(Cs. B., webmd.com)