szem
#Testi problémák

Karikás szem: mi van a háttérben?

2021.05.20.
1 perces olvasási idő

A szem körüli bőr igen vékony és érzékeny a testben zajló anyagcsere változásokra, így elég hamar jelzi, ha nincs valami rendben. Mi mindent jelezhet?

Ha valakinek karikás szemei vannak, arról mindenkinek a fáradtság, a kialvatlanság és a stressz jut elsőként az eszébe, és tényleg leggyakrabban csak ezek az okok valamelyike áll a hátterében, de akár komolyabb betegség is jelentkezhet hasonló tünetekkel.

Egy kis anatómia...

A szem körüli bőr alatt hajszálerek hálózata található, melyek igen hamar reagálnak a keringés változásaira, az oxigénhiányos állapotra. Ezekben az esetekben könnyen alakulnak ki sötétebb karikák. A szemhéjak naponta több ezer mozgást végeznek, így állandó terhelés alatt áll a bőr. A hámszövet itt gyorsabban újul meg, mely idővel a támasztószövet gyengüléséhez vezet.

A bőrtípus is hajlamosíthat

A hajszálerek áteresztő képessége is változhat idővel, mely később szem körüli vizenyőhöz vezethet. Az emberek nagyon különböző adottságúak lehetnek: valakinél szinte állandósulnak a karikák, valakinél pedig élete során csak nagyon ritkán fordulnak elő. Ez legfőképp bőrvastagságtól és hajszálérhálózat állapotától függ. Ám a bőrben lévő pigmentanyag mennyisége is befolyásolhatja. A karikás szem a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti.

A kortól is független lehet, de azért leggyakrabban a tanuló és dolgozó embereknél fordul elő. A száraz bőrtípusú egyéneknél pedig gyakoribb, mint a zsíros bőrűeknél.

Milyen okai lehetnek a karikás szemnek?

Az első helyen áll az alváshiány, és a hosszú ideje fennálló stressz. A hajszolt életmód, az élénkítő szerek (kávé, tea) túlzott használata, és a kevés folyadékfogyasztás.

A dohányzás során felszálló füst is károsítja a bőrt, száríthatja azt. A számítógép monitora előtt eltöltött idő nemcsak a szemet rontja, hanem karikák is feltűnhetnek. A nők esetében a hormonális változások is befolyásolhatják a karikák kialakulását, terhesség és menstruáció időszaka alatt gyakrabban fordulhatnak elő.

Hogyan kerülhető el a karikás szem?

A bőr hidratálása elengedhetetlen a ráncok és a karikák elkerülésénél. Azonban a különböző arckrémek, szemránc krémek az arra érzékeny egyénekben allergiás gyulladást okozhatnak. Jelentkezhet szem körüli karikával, melyet viszketés és égő érzés kísér. A betegségek elég korai jele a szem körül kialakult piros vagy sötét karima.

A szemet ért sérülések oka egyértelmű, ilyenkor szintén karikák jelenhetnek meg, melyek színe változik a gyógyulási fázisoknak megfelelően.

(KamaszPanasz)