daganat
#Drog, cigi, alkohol

A dohányzás bőrrákot okozhat

2018.03.21.
1 perces olvasási idő

A dohányzás nemcsak ráncokat és megereszkedett bőrt okozhat, hanem növeli az esélyét egy bizonyos típusú bőrrák kialakulásának is - állítja egy új kutatás eredménye.

Dohányzás és bőrrák

Az eddigi tanulmányok már számos betegséget hoztak összefüggésbe a dohányzással, és betegségek hosszú sorát kapcsolták össze a cigarettázással, az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt (például a szívroham és a tüdőrák). A bőrrákot azonban ezidáig nem emlegették e betegségek között.

Manapság a bőrrák vált az egyik leggyakoribb rákos betegséggé. Noha a melanómával ellentétben a bazálsejtes karcinóma és a laphámrák ritkán halálosak, a tudósok szerint egyre gyakoribbak. Ennek a jelenségnek az okára többek között magyarázatot adhat az az új angol tanulmány, amely a dohányzás és a bőr rákos betegségei közötti kapcsolatot vizsgálta.

No cigaretta

A cigi és a nap egyformán veszélyes

14 korábbi tanulmányra alapozva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy míg a bazálsejtes karcinóma kockázata nem nagyobb azoknál a vizsgált embereknél, akik dohányoznak, addig a laphámrákra 52%-kal nagyobb esélyük van a dohányosoknak. Mindezt hat különböző kutatás eredménye is alátámasztotta, amelyek a dohányzásra az ultraibolya sugárzáshoz hasonló kockázati tényezőként tekintenek.

A melanóma kockázata nem nő

A kutatók úgy vélik, hogy a dohányzás a hám legalsó rétegét megtámadó bőrrák egyik okozója - ez pedig újabb nyomós indok a leszokásra. A kutatók a rendszeres önvizsgálat fontosságára is figyelmeztetnek, különösen a dohányzók esetében.

Meglepő módon azonban a dohányzás a melanóma kialakulásának kockázatát nem fokozza, ennek ellenére fontos, hogy a világos bőrűeket és a fiatalokat (10 és 24 év közöttieket) ne érje túl sok ultraibolya sugárzás (akár a napból, akár a beltéri szoláriumozástól), hogy a bőrrák kialakulásának veszélye csökkenjen.

(KamaszPanasz - H.I., forrás: foxnews.com)