melanoma
#Betegségek

Téged is fenyegethet a melanoma!

2015.06.04.
2 perces olvasási idő

A melanoma rosszindulatú daganattípus. Kialakulhat a bőrfelszínen vagy a nyálkahártyákon is, igen ritka esetekben a szemben. A melanoma leggyakrabban anyajegyből fejlődik ki, kialakulására hajlamosabb, akinek világos, leégésre hajlamos bőre, nagyszámú veleszületett anyajegye van és rendszeres UV sugárzásnak van kitéve. Az intenzív napozás, szoláriumozás, a fiatalkorban elszenvedett napégések különösen megnövelik a betegség rizikóját.

A melanoma gyanúja olyan anyajegy esetén merülhet fel, amely 2-3 mm-nél nagyobb, asszimmetrikus, egyenetlen színű, szabálytalan szélű, és sötétbarnán vagy feketén színezett növedékek láthatóak rajta. Lehet lapos, előemelkedő, előrehaladottabb esetekben kifekélyesedett is. A melanoma szűrését a dermatoszkópos vizsgálattal végzik, mely olyan kézi műszer, amely tízszeres nagyítást tesz lehetővé, és alkalmas a felületesebb sejtsorok vizsgálatára is.

Figyelmeztető jelek

  • Viszkető anyajegy, vagy növekedésnek induló, színét megváltoztató, esetleg szürkéssé, feketévé, egyenetlen színezetűvé váló anyajegy.
  • Megváltozik az anyajegy felszíne, kitüremkedik, megvastagszik, formája asszimetrikus lesz, az anyajegyen belül világos foltok jelentkeznek.
  • Kisebesedő, vérző anyajegy - ez már előrehaladottabb betegséget jelezhet.

Kezelése

A daganat kezelésének alapja a műtét, a tumor széles biztonsági zónával (0.5-3.0 cm) való eltávolítása. Ezen zóna szélessége a daganat feltételezett vastagságától függ. Az operáció általában altatásban történik, melynek során a daganattal egyidejűleg eltávolítják az „őrszem” nyirokcsomót, amely az áttét képződés első helye. Ez általában a daganathoz legközelebbi nyirokcsomó régióban van.

Ezt követi a szövettani vizsgálat. Ennek eredménye dönti el, hogy a teljes nyirokcsomót el kell-e távolítani. Amennyiben kérdéses, hogy melyik nyirokcsomó régióban van az „őrszem”, a műtét előtt azt speciális izotópos röntgenvizsgálattal határozzák meg.

A daganat szövettani típusa, vastagsága, meghatározott szövettani jellemzői, áttétek megléte alapján határozható meg a műtétet követő kemoterápia vagy immunterápia szükségessége. Ezek gyakran okoznak kellemetlen mellékhatásokat, úgymint hányinger, hányás, láz, vérszegénység.

A melanoma újbóli kialakulásának kivédése

Amennyiben áttét alakul ki a környező bőrfelületen, a májban, az agyban, az általában az első 3 évben következik be. De lehetnek késői áttétek, illetve előfordulhatnak kiújulások is. A melanomával kezelt betegek gondozása évtizedeken át tart. Az első évben, amennyiben kemoterápia zajlik, havonta történik kontroll, egyéb esetben is negyedévente.

A melanoma kivédése szempontjából igen fontos a túlzott napozás kerülése, megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős szemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Különösen fontos a gyermekek védelme. A fényvédő krémek sem nyújtanak teljes biztonságot, annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS károsodás a bőr leégése nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására.

A megelőzéshez tartozik természetesen a szabálytalan, vagy hirtelen sokat növekvő, illetve megváltozott, vagy sérüléseknek kitett anyajegyek rendszeres bőrgyógyászati szűrése.

(WEBBeteg)