klímaváltozás
#Zöldövezet

Milyen betegségeket hoz a klímaváltozás?

2022.02.03.
1 perces olvasási idő

A hurrikánok, földrengések egyre gyakoribb színre lépésével a társadalom figyelme is mindinkább a klímaváltozás felé fordul. A természeti környezetünkre gyakorolt negatív hatásairól már sok szó esett, azonban arról, hogy milyen mértékben veszélyezteti az egészségünket, kevesebbet hallani.

Az asztmás megbetegedések száma 1980 óta megnégyszereződött az Egyesült Államokban. A legújabb kutatások szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a parlagfüvet és egyes virágzó fákat az ésszerűség határain túlmenő pollentermelésre ösztönzi. Némely talajgomba is a szokásosnál jóval több spórát termel a megnövekedett szén-dioxid hatására. Ezek az allergén anyagok a nagyvárosok levegőjében található gázolajrészecskéknek köszönhetően mélyen a tüdőnkben jutnak, így okozva akut és krónikus tüdőbetegségeket. Ez a jelenség a CO2 növekvő jelenlétével egyre súlyosbodni fog.


Az állati közvetítéssel terjedő fertőző betegségek (pl.: dengue- láz, malária, álomkór, sárgaláz stb) száma jelentősen megnő, mivel a magasabb hőmérséklet kedvez a kórokozókat terjesztő rovarok szaporodásának. A hasmenéses megbetegedések is összefüggésben vannak a klímaváltozással, mivel mind az árvíz, mind a szárazság növeli a bélrendszeri megbetegedések kockázatát. A WHO felmérése szerint a 2000-ben, a világban bekövetkezett hasmMilyen betegségeket hoz a klímaváltozás?enéses megbetegedések 2,4%-a, a maláriás esetek 6%-a a klímaváltozás következménye.

Az enyhe telek miatt ugyan csökken a fagyhalálok száma, ám ugyanakkor ez megkönnyíti a rágcsálók áttelelését, szaporodását, miáltal megnövekszik az általuk terjesztett betegségek száma (pl.: enkefalitisz, lyme-kór).
A hőmérséklet emelkedésével a hőhullámok okozta szív-és érrendszeri megbetegedések illetve halálesetek is jelentősen megszaporodnak. Emellett az ételmérgezések, szalmonellózis is egyre gyakoribbá válnak.

Az ózonréteg csökkenésével megnövekszik a rosszindulatú bőrdaganatok (melanoma) száma, emellett nő a fényérzékenység, a kötő-és szaruhártya megbetegedéseinek előfordulása, gyakoribbak lesznek a szem daganatos megbetegedései.

Mindezek mellett meg kell említenünk a klímaváltozás élelmiszertermelésre gyakorolt hatásait, illetve az extrém időjárás miatti kitelepítések egészségügyi vonzatait is.

Mindezek fényében talán mindenki számára világossá válik, hogy az üvegházhatás csökkentése mindannyiunk közös feladata, a környezet védelmével pedig saját egészségünket is óvjuk!

(KamaszPanasz)