hamisítás
#Zöldövezet

Kis kérdezz-felelek a hamisításról

2010.09.03.
1 perces olvasási idő

Miért nem éri meg hamisított terméket vásárolni? Kérdések melyek felmerülhetnek még benned a téma kapcsán.

Mi is a hamis áru?

Az a hamis termék, amelynek gyártójáról, eredetéről, összetevőiről, hatásáról, működéséről eladója valótlant állít, hazudik.

Miért hamisítanak?

Nincs is egyszerűbb megoldás, mint lemásolni egy terméket, szellemi alkotást, vagy a saját terméket a befutott cég nevével, védjegyével ellátni. Ezzel a tisztességtelen gyártók megspórolják a fejlesztésre, biztonságra, minőségre és reklámra fordított költségeket. Titokban gyártanak, nem fizetnek adót, a dolgozóiknak az egészségügyi ellátását, nyugdíját sem.

Mit hamisítanak?

Gyakorlatilag mindent. Elmúlt már az az idő, amikor csak ruházati termékeket és luxuscikkeket hamisítottak. A kozmetikai termékek, elektronikai eszközök, autóalkatrészek, sőt az élelmiszerek és a gyógyszerek sincsenek már biztonságban. Gondold el, mindez mekkora veszélyt jelent! Megüt az áram a gagyi computertől, rosszul leszel a hamis gyógyszertől.

Miért ne vegyek hamis terméket, ha egyszer az jóval olcsóbb?

Egyszerű a válasz: veszélyes lehet az egészségedre, testi épségedre. A hamisítót csak az egyszeri haszon érdekli, így a legolcsóbb alapanyagokat használja, a legócskább alkatrészeket építi be. Amit lehet, kispórol.

A hamis termék mindig rosszabb minőségű?

Igen, egyébként mi értelme lenne a jó minőségű terméket más neve, védjegye alatt árulni? Hamis termékek vásárlásakor senki nem garantálja, hogy a termék működik, megbízható, tartós és nem veszélyes a használójára. Vissza sem lehet cserélni. Hiába van a pólón a drága luxusmárka, attól még két mosás után szétmegy.

Felismerem a hamisítványt, tudom, mit veszek?

A hamisítványok között vannak silány minőségű, szabad szemmel is ócskának látszó áruk. A hamisítók azonban egyre fejlődnek, a másolatok egyre jobbak, a hamisítványok egy részét képzett szakértők is csak laboratóriumi vizsgálatokkal tudják kiszűrni. Az egyedüli biztos módszer, hogy ne vegyél semmit bizonytalan eredetű helyről, utcai csencselőtől. Gyógyszert csak a patikából, elektromos ketyeréket csak a szaküzletből.

Raktárból lopott eredeti áruk, új áruk másodkézből?

Ezek mind klasszikus trükkök, az ilyen mesével árult termékek általában közönséges hamisítványok. Még a garancialevelet is hamisítják hozzá.

Gyógyszert internetről?

Figyelem, Magyarországon az internetes gyógyszerárusítás tilos, illegális, ott eredeti gyártó nem kínálja a termékét! Amit onnan veszel, mind hamis. Veszélyes, mert ellenőrizetlen, nem tudod, mi van benne. Be ne vedd!

További információ a hamisításról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján: www.hamisitasellen.hu