környezetszennyezés
#Zöldövezet

Környezetvédelmi Világnap: mik a környezetszennyezés következményei?

2015.06.05.
2 perces olvasási idő

A környezetszennyezés nagyon sokoldalú probléma. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet fontosságára és aktualitására, mivel egyre inkább nyilvánvaló, hogy sokat fizetünk a civilizáció vívmányaiért, a technika fejlődéséért, és a felelőtlenségekért. Ma van a Környezetvédelmi Világnap: állj meg, és gondolkodj el, mit tehetsz környezeted védelme érdekében!

Az ember alkotta technika súlyos károkat okozhat, és sajnos okoz is.

Hogyan kezdődött?

A környezetszennyezés egyértelmű okai közé sorolható az a hihetetlen mértékű technikai fejlődés, amit az őskortól kezdve az ember produkált. A tudomány nem látja át mindig teljes egészében a természet működését, éppen ezért kiszámíthatatlan, hogy egy beavatkozás pontosan hová vezet. Ha fenn akarunk maradni, folyamatosan alkalmazkodnunk kell azokhoz a környezeti kihívásokhoz, amiket mi idézünk vagy idéztünk elő. Persze ez számunkra nem jelent gondot - legalábbis eddig nem jelentett -, viszont környezetünk megóvása annál inkább. Folyamatosan átalakítjuk környezetünket egyre nagyobb mértékben.

Milyen következményekkel járhat mindez?

Évente több százezer tonna el nem égett dízelolaj és benzin (vagyis szénhidrogén) kerül a levegőbe. A motorok és tüzelőberendezések helytelen beállítása és a tökéletlen égés következtében korom, szén-dioxid, nitrogén-oxid, kén-dioxid és szén-monoxid is szennyezi a levegőt. Ezek következtében alakul ki például a savas eső, amely nagyon sok élőlény, fa és régi épület pusztulását eredményezi. Ha a nagy városok levegőjét nem frissíti fel a szél, hanem áll a levegő, a talaj közelében feldúsuló por, korom és füst nappali sötétségbe boríthatja a várost, kialakul a füstköd, a szmog.

1952-ben Londonban több ezer ember halálát okozta a város felett kialakuló szmogfelhő, ugyanis a tüdőbe jutó por és korom csökkenti a légzőfelületet. Mára már egyezmény is született a káros gázok kibocsátására, amit nagyon sok ország, többek között Magyarország is aláírt.

Környezetszennyező gyárkémények

Az energiatermelés rohamos növekedése miatt a légkör szén-dioxid tartalma mérhetően megnőtt. A légköri szén-dioxid a beérkező napsugárzás melegének egy részét visszatartja: ez az üvegházhatás. A levegőben feldúsuló szén-dioxid növeli az üvegházhatás mértékét, ami globális felmelegedéshez vezet. A felmelegedés megindítja a sarki jégtakarók olvadását, és az ezáltal növekedő óceán- és tengerszint következtében idővel a tengerparti városok, sőt országok is víz alá kerülhetnek.

Óvni kell a vizeinket!

A természetes sós- vagy édesvizekbe történő szennyvízelvezetés is súlyos problémát jelent. A tisztítatlan szennyvízzel nagy mennyiségű szerves anyag kerül a folyókba, tengerekbe. A szegényebb országokban nincs pénz fejlett csatornahálózatra, szennyvíztisztításra. Ennek sokszor szó szerint a lakosság issza meg a levét. Az ivóvizekbe jutott szennyeződés járványokkal jár, ami leginkább Afrikában jellemző.

A környezetszennyezés számos következménye közül ez csak egy pár kiragadott példa.Lényeges, hogy számotokra is fontos legyen a bolygónk megóvása, ami több millió éve ad lakhelyet a legkülönbözőbb élőlényeknek, és reméljük, hogy még több millió évig fog élőhelyet nyújtani, még ha ez most egyáltalán nem is tűnik így.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)